TIMISOARA. Semne din nastere sau dobandite de-a lungul timpului, alunitele poarta cu ele un risc mai mic sau mai mare de cancer de piele. Potrivit specialistilor, cu cat numarul lor este mai mare, iar formele atipice, cu atat ar trebui sa fim mai atenti, in stadiile incipiente, boala maligna este perfect vindecabila.
Pentru a afla mai multe despre aceast subiect, am vorbit cu prof. dr. Tiberiu Bratu, medic primar in chirurgie plastica, dar si cel care a infiintat prima clinica privata de chirurgie estetica din Timisoara, „Brol Medical Center”.
Ce sunt alunitele?
Alunitele sunt, practic, formatiuni tumorale ale pielii, sunt de foarte multe feluri, acestea banale, cele pigmentate, si care apar, de regula, din cauza expunerii la soare sau la solar. Ele sunt periculoase, daca evolueaza in timp. Ideal este sa le tinem sub supraveghere, cu ajutorul medicilor dermatologi. Ei folosesc dermatoscopia, care e un program foarte bun, si folosesc si o lampa cu ajutorul careia analizeaza alunitele.
Cand trebuie sa ne speriem?
Daca o formatiune isi modifica volumul, devine mai bombata, daca e inconjurata de un halou rosu, daca incepe sa devina puriginoasa, atunci trebuie sa ne ingrijoram. Daca sunt persoane care au foarte multe alunite, le recomand sa isi gaseasca un dermatolog foarte bun si sa mearga la el o data la 6 luni sau cand sunt chemate, ca sa i se faca o schema corporala cu toate alunitele si atunci cand se modifica ceva, sa poata interveni.
In ce fel se poate interveni in cazul alunitelor? Cum este bine sa fie inlaturate?
Ce e important este sa nu lasati sa fie arse cu laserul aceste alunite, pentru ca este obligatoriu sa dati alunita la biopsie. Chiar daca ti se pare sigur ca nu e un melanom, care e cea mai periculoasa formatiune tumorala, o arzi si daca nu ii faci biopsie te poti trezi peste un timp cu metastaze cerebrale sau pulmonare.
Exista o vorba in popor ‘sa nu te atingi de alunite’. Ar trebui sa se tina cont de ea?
Este o zicala total gresita si cred ca din cauza acestei teorii au murit foarte multi oameni, pentru ca, in loc sa se duca sa se opereze la timp au stat, gandindu-se ca nu e bine sa se atinga de alunite. Daca un dermatolog iti spune ca alunita este intr-o perioada activa si exista riscul sa se transforme intr-un melanom, atunci trebuie sa o scoti inainte sa ajunga in acest stadiu. Daca n-ai scos-o si este melanom deja, dar nu a evoluat in profunzime si a fost scos in timp util, atunci esti vindecat chirurgical. Dar daca a trecut de membrana bazala si a perforat-o, oricand o celula de melanom pleaca pe cale limfatica si hematogena in alte organe, se inmulteste acolo. De asta, cu cat te operezi mai repede, cu atat sunt sanse mai mari de a te vindeca. Nu trebuie sa se tina deloc cont de aceasta zicala din batrani.
Pentru a afla mai multe informatii, dar si pentru a va face o programare, accesati pagina clinicii www.brol.ro!