Parlamentarii vor sa le declare razboi politistilor care stau la panda pentru a-i prinde pe soferii care depasesc viteza legala. Enervati de radarele Politiei, alesii vor sa modifice iarasi Codul Rutier.
CITESTE SI: Olteni speriati de moarte de un politist din Timis cu pistol-radar! Reactia e fabuloasa! VIDEO!
Concret, acestia vor ca soferii sa fie amendati pentru depasirea vitezei maxime pe sectorul de drum respectiv doar daca au fost avertizati ca se afla intr-o zona monitorizata. Astfel, daca vitezomanii sunt prinsi de politistii care stau ascunsi cand aprind aparatele de radar, acestia ar putea sa scape de sanctiuni.
Unul din parlamentarii care a initiat aceasta propunere s-a aratat indignat de faptul ca politistii de la Rutiera „stau ascunsi dupa camioane si stau la panda ca la drumul mare, haiducie sa prinda oamenii”.
„Intotdeauna se pune radarul si pistolul numai pe drumurile drepte, unde poti sa iei un pic viteza mai mare sau cand esti in panta, cand lasi masina sa mearga singura si oricum depaseste viteza”, a mai spus acesta, potrivit Digi 24.
In plus, alesii vor sa modifice si amenzile, care, din punctul lor de vedere, sunt prea mari comparativ cu salariile romanilor.
„Nu poti daca salariul creste la douazeci de milioane de lei sa dai zece milioane amenda, nu exista niciunde in lumea asta asa ceva”, a declarat, nemultumit, un alt parlamentar.
Sunt insa si voci din Parlament care sunt impotriva acestei initiative. „Viteza este o cauza clara care genereaza foarte multe accidente si accidente soldate cu decesul celor implicati in astfel de situatii tragice”, este de parere un ales.
Recent, in dotarea Politiei Romane au intrat cateva aparate radar-pistol cu laser, nedetectabile de echipamentele antiradar folosite de soferi, pentru care Ministerul Afacerilor Interne a investit 100.000 de euro
Ce prevede Codul Rutier
Soferii care depasesc viteza maxima admisa risca, in principal, sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 195 si 1950 de lei, dupa cum urmeaza:
– depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: 2 sau 3 puncte-amenda, la care se adauga doua puncte de penalizare;
– depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amenda, la care se adauga trei puncte de penalizare;
– depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amenda, la care se adauga patru puncte de penalizare;
– depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amenda, la care se adauga sase puncte de penalizare;
– depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amenda, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.
Valoarea unui punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe tara, adica 105 lei.