TIMISOARA. ‘Nu stiu’, ‘Nu cunosc’, ‘Habar n-am’, ‘Ma scuzati, nu sunt din Timisoara’, ‘Al doilea Centenar?’. Acestea au fost raspunsurile oferite de zeci de tineri cand au fost intrebati daca stiu ce inseamna ziua de 17 Decembrie pentru Timisoara.
Momentul care a schimbat istoria unei natii, cand drapelele sunt coborate in berna, iar orasul isi plange eroii care s-au jertfit pentru libertate nu reprezinta absolut nimic pentru tanara generatie.
‘Cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnati sa il retraiasca’, spunea filosoful american George Santayana.
Vinovati pentru ignoranta tinerilor sunt deopotriva familia, scoala si presa, crede profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean.
„Sigur, asa cum observati, si nu numai atunci cand va referiti la tineri, societatea este destul de divizata, chiar formele de comemorare a martirilor Revolutiei sunt destul de diverse si de multe ori asistam la certuri intre actorii implicati. De aceea, trebuie sa recunoastem ca tinerii nu fac altceva decat sa preia din mesajul public si sa si-l transpuna in mentalul lor. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca atentia data in spatiul scolar acestor evenimente din Decembrie 1989, si in special Revolutiei de la Timisoara, este destul de scazuta…. Ma tem ca acesti tineri isi iau informatia din cateva surse. Putem sa spunem ca, daca ei declara ca nu au auzit despre aceste evenimente, toate aceste surse la un loc au partea lor de vina. Pe de-o parte, educatia o face scoala, deci trebuie sa ne intrebam de ce din scoli copiii nu au auzit de despre aceasta zi de doliu. Pe de alta parte, educatia o face si mass-media, si, daca am vazut un Centenar extrem de bine prezent in mass-media, trebuie sa recunoastem ca formele de informare din media sunt destul de sarace atunci cand vine vorba de Revolutia din Decembrie 1989. Si, desigur, tinerii isi iau informatiile din grupurile lor sociale, care probabil nascute si crescute intr-un regim democratic, nu-si mai pun problema regimului totalitar. Deja avem o generatie de tineri care se uita suspicios cand le povestim despre caracteristicile regimului comunist, considerand chiar ca sunt usoare exagerari. Ca e destul de greu de crezut, de exemplu, ca un kilogram de banane se putea cumpara in urma cu 30 de ani dupa cateva ore de stat la coada sau ca libera exprimare era un termen, care noi, cei nascuti inainte de 1989, nu indrazneam sa-l pronuntam vreodata. Apare si aceasta categorie de tineri care este un pic dezinteresata de caracteristicile regimului totalitar„, a spus profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean din Timisoara.