TIMISOARA. Dupa ce opiniatimisoarei.ro a prezentat chiar ieri situatia dramatica de pe santierul de la Spitalul de Copii din Timisoara, unde constructorul se gandeste sa abandoneze lucrarea la noul corp de cladire din cauza ca nu si-a primit banii, primarul Nicolae Robu reactioneaza.
Edilul recunoaste ca a dat banii cu mare intarziere si cu taraita si ii ia la rost tot pe cei care ridica spitalul, sustinand ca acestia ar fi trebuit sa-si faca o… rezerva de bani.
„O firma care preia o lucrare, trebuie sa aiba forta sa sustina ceea ce face. Eu i-am invatat rau si i-am platit destul de prompt. Acum nu mai putem plati la fel de prompt, dar nu mai avem arierate, au in total vreo 3 milioane de primit, din care 1,5 milioane sunt facturati recent. Ce sa fac, daca ne-au intrat 20 milioane din cotele defalcate, fata de 33 milioane anul trecut… Am mai primit 5 milioane compensare. Avem cu 8 milioane mai putin decat anul trecut. Nu sunt Mafalda sa inmultesc banii. Ei merita, dar traim in niste realitati. Eu in fiecare dimineata am tabel cu 360 de pozitii de plata„, spune primarul Nicolae Robu explicand de ce Primaria pe care o conduce e foarte stramtorata in aceasta perioada.
Edilul sustine ca intelege nemultumirea constructorului, dar ca, desi nu a fost platit la timp, tot acesta risca sa incalce clauzele din contract.
„Nu e nicio depasire conform contractului. Nu in 30 de zile suntem obligati sa achitam facturi, ci atunci cand vin arierate. Trebuie sa se inteleaga niste realitati… Nu contest ca oamenii au bilete la ordin, ca au diverse instrumente, dar trebuie sa aiba si ei o rezerva proprie. Le-am spus sa stea calmi pentru ca urgenta pentru ei reprezinta 800.000 lei, le-am dat 300.000 lei, ieri 52.000, deci au deja 400.000 primiti din cei 800.000. Pentru o firma care se angajeaza la lucrari atat de mari, pai nu ai tu 400.000? Le mai dau in continuare. Exista contracte cu termene finale. Ei risca sa incalce clauze contractuale, nu noi„, a adaugat iritat primarul Nicolae Robu.
Edilul a mai spus ca nu se asteapta sa primeasca banii de la Guvern pentru aceasta constructie extrem de importanta pentru tot vestul tarii.
„Anul asta nu vine niciun ban de la guvern, nu e prevedere bugetara, am transmis adresa prin care cer implicarea guvernului. Acest spital de copii nu deserveste numai Timisoara, nici macar numai judetul sau Banatul. Vin parinti cu copii cu diverse afectiuni din toate zonele tarii. Speram ca Ministerul Sanatatii sa ne dea la final de an. Tot efortul din timpul anului e facut de noi. Cine e de vina? Sunt eu de vina ca am avut furtuna, sunt de vina ca s-a pierdut acel proces cu TVA – RATT?„, a mai spus Robu.
Va reamintim, constructorul noului corp de cladire de la Spitalul de Copii Louis Turcanu a declarat in exclusivitate pentru opiniatimisoarei.ro ca se gandeste sa abandoneze lucrarea in conditiile in care nu a primit banii de la Primarie si nu-si poate plati muncitorii si furnizorii de materiale care l-au tot pasuit. Detalii, mai jos!
Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara cu o suprafata utila de 8000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale, inclusiv pe toate cele care functioneaza in imobile retrocedate.
Spitalul va avea un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de Radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.
Cladirea va avea demisol, parter si sase etaje si costa aproximativ 10 de milioane de euro. Constructia a fost demarata in mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016.
Initial, firma Prompt SA castigase licitatia pentru aceasta investitie. Lucrarile insa au demarat cu o pauza, pentru ca amplasamentul a fost liber de sarcini doar in februarie 2015. Prompt a lucrat pana in noiembrie 2015 reclamand pe parcurs diferite erori din proiect. A urmat o noua pauza, iar din noiembrie 2016, s-a schimbat constructorul – Sulfatim.
In acest moment se lucreaza la interioare, iar daca platile se vor face la timp si lucrurile merg bine, in cel mult 8 luni, noul spital ar putea fi gata.