TIMIS. Peste 14.000 de oameni au ajuns in acest weekend la Buzias, pentru a participa la Festivalul Papricasului si Vinului, ajuns la cea de-a sasea editie. Asa ca aleile parcului din statiunea balneara s-au dovedti neincapatoare pentru numarul imens de vizitatori, indemnati de pofta de a gusta bucate traditionale sau dornici sa se relaxeze cu o plimbare, in acordurile muzicii populare care rasuna de pe scena din fata fostului cazinou.
Pofticiosii n-au fost deloc dezamagiti, 56 de ceaune cu papricas de toate soiurile au dat in cloclot pentru a le potoli foamea, de la cel cu carne de berbecut, vitel si porc, pana la papricasul de peste sau de imimi si pipote, toate au fost apreciate de cei care au gustat din bucate. Pe langa papricas, si gratarele au sfarait continuu, pline de ceafa, cotlet, mititei, coaste sau aripioare de pui, iar purceii de lapte la protap au fost si ei marfa cautata.
In plus, Uica Mihai a pregatit o zacusca uriasa, de Cartea Recordurilor, pe care a servit-o alaturi de jumeri proaspete si buraturi de la butoi.
Si chiar daca, la orele amiezii, se formasera cozi mari la toate tarabele cu mancare, iar cei care prindeau un loc la mese se puteau consiera norocosi, oamenii au mancat cu pofta, chiar si cei care s-au vazut nevoiti sa-si insire farfuriile pe bancile din parc sau pe malul fantanii arteziene.
„Ii intampinam pe oaspetii nostri, in primul rand, cu cantec, joc si voie buna si ceaune in care clocoteste papricasul. Cu inima deschisa, asa cum ii sta bine banateanului … Cea de-a sasea editie a Festivalului Papricasului si Vinului de la Buzias este un succes atat culinar, din punct de vedere al numarului de ceaune intrate in concurs, cat si a numaraului mare de oameni veniti in gostie la noi” a declarat Sorin Muntean, directorul statiunii Buzias.
Printre bucatarii pasionati de pregatirea unui papricas delicios l-am intalnit si pe vice primarul Buziasului, convins ca detine reteta traditionala perfecta.
” In timpul liber imi place sa gatesc … a gati inseamna un lucru sfant, a fi gospodar este un lucru sfant. Este o reteta speciala. Lucrez cu lemne de foc, asa se face adevaratul papricas, nu cu gaz sau cu fel de fel de alte imporvizatii. Reteta este traditional romaneasca, mai precis banateneasca. Cu toate ingredientele necesare, cu piper, sare si condimente traitionale romanesti … nu umblu la alte condimente. Folosesc carne de berbecut si de vitel, crescuti in gospodarie. De cate ori am ocazia gatesc perntru prieteni, asa cum am gatit si acest papricas, o traditie pentru orasul Buzias.” a spus el.
Din cele 56 de ceaune cu papricas 48 au intrat in concurs, iar misiunea juriului a fost una extrem de dificila. Pana la urma clasamentul a aratat astfel:
Premiul special al juriului: echipa din Szeged
Premiul special al juriului: echipa Penitenciarului Timisoara
Premiul III: Timisoara
Premiul II: Arad
Premiul I: Satu Mare
Numarul celor care au dorit sa mearga la Festivalul Papricasului a fost atat de mare, incat spre dupa amiaza, pe soseaua Timisoara -Buzias se formasera coloane de masini, in zona podului de la Albina, acolo unde se executa reparatii, soferii asteptand minute in sir pentru a-si putea continua drumul.
Pentru ca succesul Festivalului a fost imens, directorul Sorin Munteanu se gandeste sa mai organizeze unul asemanator, in primavara, pe care sa-l denumeasca Festivalul Primaverii sau al Veveritelor.