TIMISOARA. Delegatia germana care a venit la Timisoara pentru a sarbatori un sfert de veac de cand Karlsruhe si Timisoara au devenit orase infratite a fost primita in cadrul unei sedinte extraordinare de Consiliu Local.
Discursurile de deschidere le-au sustinut primarul Timisoarei, Nicolae Robu, si seful delegatiei germane, primarul orasului Karlsruhe, Frank Mentrup. Ambii edili au evidentiat colaborarea stransa intre cele doua orase din 1992 pana astazi, indiferent cine a fost cel care a condus orasele. Colaborarea s-a extins pe mai multe domenii in cei 25 de ani.
„Este un parteneriat care se dovedeste foarte viabil, iata, a implinit 25 de ani de cand i s-au pus bazele. Pe tot acest parcurs au fost relatii foarte consistente intre cele doua orase, pe multiple planuri. In educatie, in administratia publica locala, in sanatate, in asistenta sociala, in servicii catre populatie, chiar relatii economice desigur, relatii culturale deosebite,si un astfel de parteneriat prilejuieste fiecareia dintre parti sa invete din ce vede bun la cealalta, si desigur impreuna partile pot sa organizeze lucruri de anvergura mai mare… Desigur, fiecare a avut de invatat in toate domeniile in care au avut loc singuri de idei, de experienta si diverse parteneriate. In domeniul administratie locale, al serviciilor catre populatie, al transportului in comun. Apoi, in educatie, atat la nivel preuniversitar, cat si universitar, dupa cum se cunoaste, promovam de cativa ani in Timisoara, in invatamantul preuniversitar, scoala duala, dupa model german. Inclusiv din parteneriatul cu Karlsruhe, dar nu numai, am invatat cum se pregatesc buni meseriasi in model german„, a declarat primarul Nicolae Robu
Primarul Timisoarei i-a oferit oaspetelui sau o statuie de bronz, dar si o placheta care celebreaza cei 25 de ani de colaborare intre cele doua orase, in timp ce edilul din Karlsruhe i-a oferit lui Nicolae Robu un obiect artizanal fabricat in orasul german. Primarul din Karlsruhe a si facut o comparatie interesant legata de colaborarea dintre cele doua orase.
„Putem face o analogie si sa spunem ca am ajuns la nunta de argint. Acum 25 de ani Timisoara a avut mult de invatat ca sa mearga spre un viitor democratic, iar astazi noi avem ceva de invatat de la Timisoara. Vedem cum aici traiesc culturi impreuna, cum traiesc religiile, cum se desfasoara acest multiculturalism, si aceasta este o buna lectie pentru noi. Sunt lucruri pe care le invatam unii de la altii, si sunt si lucruri pe care le traim impreuna, si subliniez acest lucru pentru ca am vazut aici un oras ospitalier, degajat, in care te simti bine… Dorim in mod deosebit sa sprijinim Timisoara sa se manifeste ca si capitala culturala europeana. Si noi am vrut in 2010 sa fim capitala culturala, dar nu am putut realiza acest lucru, de aceea e important pentru noi sa traim alaturi de Timisoara si impreuna sa realizam acest mare pas„, a declarat primarul Karlsruhe, Frank Mentrup
O alta placheta a primit din partea Primariei Timisoara si Alexandra Ries, presedintele Cercului de prietenie Karlsruhe-Timisoara.
CITESTE SI: Se opreste apa intr-o zona mare din Timisoara. Cine va fi afectat?
In cele trei zile care a stat la Timisoara, delegatia germana a vizitat orasul, a asistat la deschiderea Zilelor Culturii si economiei Germane in Banat, eveniment care se va incheia in luna iunie, insa a vizitat si Centrul de Management al Traficului sau Gradina Zoologica.