Casa de cob a fost construita langa satul Sasca Romana, pe malul drept al raului Nera. Website-ul Natural Homes a desemnat constructia drept una dintre cele mai frumoase din lume, alaturi de alte locuinte create din materialul ecologic, din Canada, Statele Unite ale Americii, Anglia, Africa de Sud sau Ucraina.
Casa de lut din Banat a fost construita de arhitectul Ileana Mavrodin. Inedita realizare arhitecturala se numara printre putinele constructii ecologice noi din tara prezente pe harta edificiilor ecologice din lume.
Ce este cobul? Cobul este un amestec de pamant lutos, apa, paie si nisip fara cofraje, caramizi sau chimicale, asemanator cu vaiuga/paianta romaneasca, explica Ileana Mavrodin.
„Majoritatea cladirilor in care traim si muncim sunt lipsite de “suflet” si cu un impact nociv asupra mediului; exista o nevoie reala pentru un alt fel de arhitectura: fie ca e numita Verde, Alternativa, Ecologica, de Pamant sau Organica, incercari se fac in toate colturile lumii. Numai unindu-ne fortele pentru sensibilizarea opiniei publice si castigarea increderii ca aceasta tehnica traditionala, aflata chiar la ‘picioarele’ noastre, poate fi un raspuns la unele din problemele cu care lumea moderna se confrunta“, spune arhitectul Ileana Mavrodin.
Totul a inceput in 2004. Arhitectul a pornit proiectul cu o macheta si caramizi test. A vrut sa afle cum poate fi pusa pe picioare o asemenea contructie, realizata exclusiv din materiale ecologice. Dupa ce a terminat macheta si planurile au fost puse pe hartie, a urmat o constructie pilot cu un diametru de 4 metri. Pentru stabilitate, dar mai ales pentru o cat mai buna izolare termica, arhitectul a folosit si sticle goale in constructia peretilor casei.
Pe langa materialul folosit si forma data locuintei, ineditul constructiei consta si in materialele folosite pentru realizarea ferestrelor. Astfel, locuinta are trei ferestre, cea mare, orientata spre sud, este refolosita, iar cele doua ferestre mai mici sunt fixe. Acestea sunt orientate spre est si vest si au fost, inainte de a fi montate in pereti, parbrize de masina.
Daca locuinta din cob este ecologica prin material, si in utilizarea spatiului, arhitectul a tinut cont de principiile ecologiei: economia de spatiu. Arhitectul a conceput si pus in practica o platforma pentru dormit, la 2,20m deasupra solului. Un copac cu trunchiul curbat a fost crapat in doua si astfel a fost facuta copertina la intrare. Decorul locuintei a fost obtinut din mai multe nise si crengi cu forme deosebite. Acoperisul a fost acoperit cu vegetatie.
Pentru a asigura caldura, in sezonul rece, in locuinta, Ileana Mavrodin s-a bazat pe cuptorul construit din caramida.
Grosimea peretilor asigura o foarte buna etansare, astfel ca vara, inauntru, este racoare, iar iarna este cald. Casa-verde are o bancuta incalzita, baie cu apa curenta adusa prin cadere libera de la fantana din deal si are curent de la o baterie solara.
Care sunt preturile? Casa din cob poate costa la fel de mult ca o casa conventionala, sustine arhitectul, dar numai daca se apeleaza la o firma de constructii. „Daca, insa, doriti sa construiti singuri o astfel de casa, pretul va fi de doar 1/10”, spune aceasta. Casa verde conceputa de Ileana Mavrodin a costat 2.000 de dolari, in 2004, din care 400 de dolari a fost pretul terenului.