Opinia Timisoarei

O cladire simbol din Piata Libertatii din Timisoara va intra in reparatii capitale. Se cauta un proiectant

TIMISOARA. Unul dintre imobilele simbol ale orasului, aflat in Piata Libertatii din Timisoara, va intra in sfarsit in reparatii capitale.

CITESTE SI: ‘Cu plata gunoiului la volum, ne vom trezi cu inca un val de mizerie in oras’. Primarul Nicolae Robu e impotriva intentiei RETIM de a schimba sistemul la Timisoara 

Este vorba de Primaria Veche ce strajuieste una dintre laturile pietei si care asteapta de ani de zile reabilitarea. Iar intr-o aripa a acestui complex, recent, a fost stabilit si sediul Aliantei Vestului, din care fac parte primarii din Arad, Oradea, Cluj si Timisoara.

Primaria Timisoara, care o are in proprietate, a lansat o licitatie in Sistemul de Achizitii Publice si cauta o firma care sa faca expertiza tehnica si sa asigure serviciile de proiectare. Aceasta va trebui sa elaboreze documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, avize, acorduri si studii de specialitate, dat fiind faptul ca este vorba de o cladire istorica valoroasa a orasului.

Suma estimata pentru proiectare este de 246.000 de lei, iar firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 21 august la orele 15.00.

Primaria Veche, construita pe locul unei foste bai turcesti

Construita in stil arhitectural eclectic, cu elemente clasiciste, vechii primarii i-a fost pusa piatra de temelie in 1731. A fost cunoscuta si sub numele de ‘Primaria Noua’ sau drept ‘Primaria Comunitatii Germane’. In urma cuceririi habsburgice a Timisoarei, colonistii germani, au obtinut dreptul de a locui in Cetate si au cerut autoritatilor o primarie a lor.


Cladirea a fost proiectata in 1734 de arhitectul Pietro Del Bonzo si a gazduit intre anii 1737-1949 consiliul orasenesc.
Edificiul este ridicat pe locul unde inainte de 1716 a fost o baie turceasca, asa se explica de ce in dreapta intrarii se afla o inscriptie in limba araba pe o tabla de marmura: ,,Anul ridicarii acestei bai, din timpul de groaza sub Ibrahim Ehan, Hedsa 1053”. Inscriptia este scrisa cu caractere arabe, dar in limba turco–osmana, formata in proportie de 60–80% din cuvinte care sunt imprumuturi din limbile araba si persana, ceea ce o face greu de inteles, chiar si pentru vorbitorii de limba turca.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, burghezia doritoare de socializare intr-un cadru elegant avea putine locuri decente pentru petrecerile ce se tineau sambata seara, astfel ca, in anul 1753, in primarie functiona o sala de bal, situata la etajul intai, in sala de consiliu.

In 1781 este cunoscuta sub numele de Primaria Orasului Liber Regal Timisoara, in 1782 este reconstruita de constructorul Josef Aigner, se reface fatada in stil renascentist si este schimbata emblema intrucat Timisoara isi schimba statutul, devenind oras liber regesc.

In 1849 cladirea este deteriorata in urma unui atac, iar in 1853 este demarat proiectul pentru noua fatada, cea existenta si in prezent. Sufera noi reparatii in 1935 si, din 1949, sediul primariei este mutat .

Cladirea este structurata pe trei nivele: un parter inalt si doua etaje, deasupra portii monumentale se afla un balcon si patru ferestre arcuite. Suprafata cladirii este intrerupta de numeroase casete delimitate de pilastri, fiecare caseta continand doua ferestre dispuse pe verticala.

In momentul de fata, in imobil functioneaza Directia Agricola si Facultatea de Muzica si se amenajeaza birourile Aliantei Vestului.

Exit mobile version