S-au tesut de-a lungul timpului o multime de legende pe seama unei superbe cladiri, acum o ruina, din Banat. Una dintre ele s-a pastrat cel mai bine si s-a transmis prin viu grai, generatii dupa generatii.
Potrivit legendei, sub imobil ar fi ingropata o uriasa comoara, ramasa acolo din vremea romanilor.
Este vorba de hotelul Decebal din frumoasa statiune Baile Herculane din inima Banatului. Candva faimos pentru ospitalitate, acesta a cazut prada nepasarii, asa cum s-a intamplat cu multe alte imobile din statiune, inscrise in lista Monumentelor Istorice ale Romaniei.
Multi au aflat ca in adancuri s-ar afla o cantitate uriasa de aur si nu putini au fost cei care, inarmati cu detectoare de metale, au venit in zona sa-si incerce norocul si au tot sapat prin curtile ori incaperile hotelului aproape parasit. Dar, in zadar.
Mai mult, legenda spune ca unora li s-a aratat o stafie, o fata imbracata in straie albe, care i-ar fi bagat in sperieti pe cautatorii de comori, iar acestia au fugit mancand pamantul.
La un moment dat, au aparut chiar si fotografii care, chipurile, ar fi surprins silueta tinerei ce pazeste cu strasnicie tezaurul.
Bijuteria arhitectonica a cunoscut de-a lungul vremii, din 1993 cand a intrat in conservare si pana azi, cateva timide incercari de reabilitare.
Recent, Hotelu Decebal a fost cumparat la licitatie, cu 1 milion de euro, de o companie din Cluj, iar investitorul vrea sa renoveze cladirea si sa deschida un hotel de lux, noteaza expressdebanat.ro.
Investitia va fi uriasa, iar la final Baile Herculane vor fi inzestrate cu primul hotel de 5 stele.
Cladire de patrimoniu si monument istoric Clasa A, de interes national, Hotelul Decebal este, in primul rand, o bijuterie arhitectonica, o „perla” a stilului baroc.
In perioada dominatiei austro-ungare, hotelul a purtat numele imparatului Franz Josef, iar dupa revenirea Banatului la patria mama, in 1918, hotelului i s-a schimbat numele in „Hotelul Ferdinand”, purtand numele primului rege al Romaniei Mari, Ferdinand Reintregitorul.
Imparateasa Sisi era indragostita de Herculane, fiind oaspetele statiunii de cinci ori, ultima data, in anul 1896, impreuna cu sotul ei, imparatul Franz Josef.