O insula etnica romaneasca a supravietuit in regiunea Zakarpattia din sud-vestul Ucrainei. Localnicii nu se considera etnici ucraineni si spun ca sunt urmasii volohi ai lui Pintea Viteazul, asta desi au pierdut graiul romanesc.
Zona romaneasca este formata din patru comune si se afla in raioanele Vinogradiv si Hust, dupa granita judetului Satu Mare cu Ucraina. Desi pastreaza datinile, obiceiurile si portul popular romanesc, din cauza barierei de izolare de peste 100 de ani, nu mai vorbesc romaneste.
“Am descoperit patru sate cu populatie de origine romana, Veleatino – sau Velet – care se considera urmasi ai lui Pintea Viteazu, Novoselita – care pana in urma cu 100 de ani se numea Dumbrava, Cerna si Tarna Mica – sau Hija, cum i-au schimbat acuma numele”, spune Felician Pop, directorul Centrului Judetean de Conservare a Traditiei si Creatiei Populare din Satu Mare.
Locuitorii celor patru sate nu vorbesc romaneste si spun ca sunt volohi. insa o parte dintre copiii din Veleatino vor putea sa invete limba romana cu ocazia unei tabere ce va fi organizata in vara acestui an la Satu Mare.
“Din pacate ei nu mai vorbesc romaneste. in schimb, chiar si copiii, intrebati ce nationalitate sunt, spun ca sunt volohi, deci au constiinta faptului ca nu sunt ucraineni. Totusi, vom face un pas inainte in acest an, si vom organiza la Satu Mare prima tabara de invatare a limbii romane cu copiii din Veleatino”, spune Felician Pop.
Citeste mai multe pe voceatransilvaniei.ro