Opinia Timisoarei

O istorie a jazzului: Frank Sinatra!

Toti iubitorii de jazz sunt asteptati la Timisoara, in perioada 30 iunie – 2 iulie, pentru cea de-a cincea editie a festivalului Jazz TM. Pe scena, vor urca nume reprezentative ale genului ca Bill Laurence, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley, China Moses sau Monty Alexander. Cel din urma a avut chiar privilegiul de a canta cu o legenda vie a jazzului: Frank Sinatra.

Jazzul a fost si va fi dintotdeauna un gen de muzica apreciat de oamenii sensibili si iubitori de frumos. Acest stil a aparut in New Orleans, Statele Unite ale Americii. Aici era singurul loc unde li se permitea sclavilor de culoare sa aiba tobe. Au imbinat muzica din Africa cu ritmul auzit in bisericile americane. Cantau pentru a uita ca nu sunt liberi. Astfel, in jurul anilor 1850, a aparut un gen de muzica ce avea sa cucereasca inimile unei intregi planete: jazzul.

Sursa: Pexels.com

Este destul de neclara originea cuvantului. Unii au imbratisat ideea ca „jazz” vine de la numele unei prostituate din New Orleans, Jezabel, care in ortografie americana se scrie „Jazz-Bel”. O alta ipoteza este ca acest cuvant se trage de la expresia din limba franceza „chasse-beau”, ce reprezinta o figura de dans din statul Louisiana, fosta colonie franceza.
Primul album inregistrat de jazz a fost „Livery Stable Blues”, al lui Nick LaRocca si Original Dixieland Jazz Band, in 1917. Anii 1920 au insemnat de fapt o perioada cruciala pentru jazz. Acest stil de muzica cunoaste o ascensiune fulminanta, iar perioada dupa Primul Razboi Mondial pana la Marea Criza este denumita „Jazz Age”.
Louis Armstrong este unul din numele sonore ce cunoaste succesul pe plan muzical in aceasta perioada.

De departe, unul dintre cei mai mari artisti ce a iubit jazzul cu toata fiinta sa a fost Frank Sinatra. O legenda a acestui stil muzical, Sinatra si-a inceput cariera la o varsta frageda. La 20 ani, se afla in New York si canta pe strada in schimbul unui pachet de tigari sau in schimbul mancarii.

Toata muzica a invatat-o „dupa ureche” si nu a stiut niciodata sa citeasca notele muzicale. O figura definitorie in viata lui Sinatra a fost mama lui, „Dolly”. Ea i-a influentat increderea imensa de sine, pasiunea pentru haine scumpe si stilate (muzicianul era cunoscut pentru obsesia de a fi bine imbracat tot timpul) si tot ea l-a introdus, dupa lungi insistente, intr-o formatie de muzicieni, „3 Flashes”. Se intampla in 1935 si a reprezentat momentul de cotitura in cariera lui Sinatra. Mai tarziu, membrii formatiei au recunoscut ca l-au cooptat pe Frank doar pentru ca detinea o masina.
Paradoxal, Frank Sinatra avea sa devina un nume de referinta pe scena mondiala. Insusi muzicianul le spunea colegilor ca „avea sa ajunga atat de mare incat nu-l vor putea atinge” – si a ajuns.

Primul hit al lui Sinatra a fost „Polka Dots and Moonbeams”, in 1940, pe cand activa in formatia lui Tommy Dorsey. A simtit nevoia sa cunoasca succesul pe plan solo, asa ca din 1943 lanseaza o serie lunga de hituri ce l-au transformat intr-unul dintre cel mai bine platiti artisti din toate timpurile.

Printre melodiile ce sunt indragite si astazi, se numara „Strangers in the Night„, „My Way”, „Sweet Lorraine”, „Fly Me to the Moon” sau „I’ve got you under my skin”. Inca de primul sau album, in 1945, „The Voice of Frank Sinatra”, artistul a inceput sa vanda milioane si milioane de copii.
Muzica i-a fost influentata de cele patru mariaje pe care le-a avut, dar si de stilul de viata extravagant si libertin. Dragostea este laitmotivul cantecelor sale si se spune ca marea dragoste a vietii lui a fost Ava Gardner, actrita de Hollywood si cea de-a doua lui sotie.


Sursa: Flickr

A iubit luxul si a cheltuit imense sume de bani pentru haine extravagante. Muzicianul aparea intotdeauna pe scena ca scos din cutie.
Statutul de cel mai bun cantaret al secolului al XX-lea l-a adus in cercurile lumii bune din Statele Unite ale Americii.

Ajunge sa ia masa cu oameni de seama, ca Eleanor Roosevelt si canta des la petreceri exclusiviste sau la cazinouri. Are chiar si o melodie in repertoriul sau ce are legatura cu aceasta industrie, „Luck be a Lady” (1965).

Este bine cunoscuta pofta lui de viata si de distractie. Pe langa iubire, Sinatra si-a cantat si admiratia pentru orasul care i-a deschis portile succesului: „New York, New York„, ce ramane un hit fredonat si astazi.
Cantaretul i-a adus un tribut si orasului Chicago, in melodia „My kind of Town (Chicago is)”.

Frank Sinatra a cantat alaturi de artistul, Monty Alexander, pe care aveti ocazia sa-l ascultati live, alaturi de trupa Harlem Kingston Express, la festivalul de la Timisoara, in aceasta vara.

sursa: Wikimedia

Monty Alexander are peste 70 de albume lansate si a fost nominalizat la Premiile Emmy in 2012.

Festivalul JazzTM va avea trei scene in aer liber: in Piata Victoriei, in Parcul Castelului si in Parcul Civic, dar si alte patru spatii pentru jam sessions: AMBASADA, Manufactura, D’Arc si Aethernativ.

Exit mobile version