TIMISOARA. Candva atractiile zonei centrale din Timisoara, zeci de cladiri istorice au ramas, de-a lungul timpului, in paragina. Este si cazul uneia dintre imobilele ridicate in vremea Primului Razboi Mondial. Dupa cateva luni de munca intr-o ampla lucrare de renovare, cladirea isi dezvaluie din nou frumusetea vremurilor de altadata.
„Arata rau inainte… picase tencuiala si peretii erau deja urati, scorojiti, ma bucur ca au renovat-o”, spune un timisorean care locuieste in vecinatatea Pietei Sfantul Gheorghe.
” Stau aici de peste 30 de ani. Pana acum nu s-a mai facut nimic. Normal ca ne bucuram ca s-a refacut cladirea. Arata foarte bine acum. Ar fi bine sa faca toate cladirile din zona asta, ca e pacat de ele sa ramana asa„, a spus un alt timisorean.
Desi cladirea nu este una care sa fi adapostit institutii ale statului sau localuri faimoase, insemnatatea ei este una deosebita, prin simplul fapt ca dateaza de acum aproape 100 de ani, pastreaza arhitectura si aerul epocii sale.
„Constructia cladirii a inceput undeva in primele doua decenii ale secolului 20, dupa ce s-a daramant Biserica Sfantul Gheorghe, in anii 1913-1914. Sigur lucrarile au avut loc inainte de anul 1920, pentru ca dupa aceea s-a schimbat stilul de constructie”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro istoricul Ioan Hategan.
Inca de cand a fost construit, imobilul a fost impartit in spatii de locuit, iar proprietarul cladirii a reusit sa isi duca traiul doar din inchirierea apartamentelor.
„Erau palate de raport, cu apartamente de inchiriat. A fost o cladire cu apartamente de inchiriat, proprietarul avea acolo apartamente pe care le inchiria si traia bine-merci. Dupa nationalizare a fost aprobata oamenilor muncii, care au ramas acolo, apoi au lasat mai departe locuintele copiilor. Unii dintre urmasi inca locuiesc aici si mai sunt si cateva sedii de firme. Si pe vremuri, in partea de jos a cladirii erau magazine, iar etajele erau facute cu spatii de locuit”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro istoricul Ioan Hategan.
Cladirea de pe strada Proclamatia de la Timisoara dateaza inca de la inceputul secolului XX si a fost ridicata imediat dupa daramarea bisericii Sfantul Gheorghe, atunci cand s-a facut si extinderea strazilor din zona.
„Constructia cladirii a inceput undeva in primele doua decenii ale secolului XX, dupa ce s-a daramant Bisercia Sfantul Gheorghe, in anii 1913-1914. Sigur lucrarile au avut loc inainte de anul 1920, pentru ca dupa aceea s-a schimbat stilul de constructie”, a incheiat istoricul.
Aceasta este doar una dintre cladirile istorice din centrul Timisoarei care a fost renovata in ultimii ani. Chiar vizavi de acest imobil este cladirea Episcopiei Romano-Catolice, renovata si ea de curand, la fel ca multe alte cladiri din zona Pietei Unirii.
Reabilitarea cladirilor istorice din centrul vechi al Timisoarei continua. Iar unul dintre imobilele care urmeaza sa fie finalizat in curand este cel in care functioneaza Liceul Nikolaus Lenau. Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii spera ca, odata cu introducerea taxei de paragina, care prevede impozite uriase pentru proprietarii de cladiri istorice care nu isi renoveaza fatada, un numar cat mai mare de imobile sa fie refacute.