Iluminatul arhitectural reprezinta o provocare pentru orice specialist din domeniu, avand ca scop principal “impresionarea placuta” a privitorului. Este o provocare a imaginatiei si a cunostintelor in domeniul tehnicii de iluminat. “Joaca cu lumina” are un potential de impact emotional asupra privitorului, dat fiind faptul ca monumentele arhitecturale, spatiile verzi, cladirile sau bisericile, reprezinta “sufletul” tuturor oraselor. “Cladirile pot avea aspecte complet diferite care se obtin doar prin proiectarea unei lumini in exterior. Prin apasarea unui singur buton o cladire poate deveni nonconformista si mult mai frumoasa.” spune Maia Fetescu, coordonatorul colectivului de proiectare din cadrul companiei Elba.
Cromatica luminii este si ea importanta. Aceasta se poate modifica cu ajutorul unor sisteme si proiectoare montate in fata cladirii. Culorile folosite tin de imaginatia fiecaruia.
Este important ca in momentul in care optati pentru un sistem de iluminat arhitectural, sa tineti cont de mai multe aspecte de confort si de estetica. Sistemul de iluminat arhitectural trebuie sa aiba in vedere structura cladirii pentru a pune in evidenta detaliile finisajelor exterioare. in plus, in momentul montarii acestui sistem trebuie sa aveti grija ca lumina proiectata pe imobil sa nu patrunda in interior.
Ca sa reduceti consumul de energie si sa nu o consumati inutil, este recomandabil sa apelati la serviciile unor specialisti care va vor proiecta totul in cel mai mic detaliu. Daca doriti sa obtineti un rezultat cu un efect maxim, aveti grija sa iluminati corepunzator terasele, foisoarele si elementele de vegetatie pentru care puteti folosi spoturi sau felinare. Un alt aspect care poate deveni un avantaj este acela ca iluminatul architectural poate fi eco daca optam pentru montarea unei instalatii speciale care permite stocarea si transformarea energiei solare acumulate in timpul zilei, in energie electrica folosita pe timpul noptii.
Proprietarii de apartamente sau de case care vor sa ilumineze arhitectural pot scoate din buzunare cateva mii de euro. Daca acest lucru se face cu ajutorul unui specialist, costurile la energia electrica utilizata nu sunt foarte mari. Se monteaza diferite becuri cu un cosum mic de energie, dar care infrumuseteaza intregul aspect al imobilului si care tin cont si de aspectele financiare.