TIMISOARA. Au fost vandute aproape degeaba. Abonamentele de tip rezident nu mai garanteaza mare lucru, dupa o decizie luata de instanta la Timisoara.
Dupa ce avocatul Cristian Clipa a atacat in instanta Hotararea de Consiliu Local prin care se aproba noul Regulament de Parcare in Timisoara, iar Tribunalul Timis anulase o prevedere din document, joi a venit randul Curtii de Apel sa ia o decizie dupa ce CLT facuse recurs.
Magistratii au hotarat sa il respinga.
„Respinge recursul formulat de recurentul-pârât CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMISOARA, în contradictoriu cu intimatul-reclamant CLIPA CRISTIAN şi intimatul-intervenient SERVICIUL PUBLIC DE INTERES LOCAL PENTRU ADMINISTRAREA PARCĂRILOR PUBLICE DIN MUNICIPIUL TIMIŞOARA – TIMPARK (SPILAPP – TIMPARK) împotriva sentinţei civile nr. 688/20.07.2022, pronunţată de Tribunalul Timiş, în dosarul nr. 2114/30/2022. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă„, se arata in solutia formulata de judecatorii Curtii de Apel Timisoara.
Astfel, ramane suspendat aliniatul 3, lit. b care prevede descrierea locurilor de parcare din cartiere si abonamentul de tip rezident cu care puteau fi ocupate, cu tarife intre 70 și 110 lei pe an, in functie de zona, si care nu garanta locul de parcare, dar ca dupa ora 17.00, locurile de rezident puteau fi ocupate doar de catre cei care achitau acest tichet. Acum acest din urma avantaj a disparut.
Instanta a suspendat alin.3, lit.b:
b) locuri de parcare mixte, aceste locuri de parcare fiind evidențiate printr-un marcaj longitudinal paralel cu bordura, de culoare albastră, respectiv prin tăblițe adiționale de informare. Pe locurile de parcare / staționare din categoria celor mixte se poate staționa / parca în intervalul de luni, ora 8, până vineri, ora 0, exceptând sărbătorile legale, după următorul program:
– în intervalul orar 8 – 17 pot parca / staționa autovehiculele care dețin abonamente de parcare compatibile cu zona / subzona staționării – inclusiv autovehiculele care dețin abonamente de tip rezident, compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare / staționare, respectiv au achitat tariful de parcare prin una dintre modalităție prevăzute de regulament
– în intervalul orar 17 – 8 pot parca / staționa doar autovehiculele care dețin abonament de tip rezident compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare / staționare
Cu alte cuvinte, odata cu suspendarea acestui fragment din document, nici macar dupa ora 17.00 nu mai sunt restrictionate parcarile din cartiere pentru cei cu abonament de tip rezident. Adica la orice ora din zi si din noapte, locurile dintre blocuri pot fi ocupate de orice masina care are in parbriz un abonament, de orice alt tip (pentru zona rosie, pentru zona galbena sau rezident).
Practic, in acest moment, abonamentul de rezident ramane doar cel mai ieftin din schema Timpark, si atat.
Va reamintim, noul Regulament de Parcare in Timisoara a intrat in vigoare la 1 aprilie cu o multime de probleme. Dincolo de o serie de situatii nereglementate, care ii puneau in dificultate pe proprietarii de masini, care au cautat saptamani la randul raspunsuri, administratia Fritz s-a vazut nevoita sa amane aplicarea amenzilor pentru cei care nu si-au cumparat abonamente de rezident, intrucat nu a reusit sa le vanda in timp util, in ciuda cozilor uriase pe care cetatenii le-au facut la ghisee.
Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, a analizat Hotararea de Consiliu Local prin care a fost aprobat regulamentul de parcare si a sustinut ca aceasta incalca cel putin 10 legi. A decis sa atace documentul in instanta si acum i s-a dat castig de cauza in privinta abonametelor de tip rezident.
Conform deciziei instantei, Regulamentul de parcare Timpark trebuie reviziuit de catre Primaria Timisoara si supus aprobarii Consiliului Local.
UPDATE: Viceprimarul Ruben Latcau, dupa decizia instantei: Regulamentul, in ansamblul sau, ramane in vigoare. Curtea de Apel a considerat ca atata vreme cat cineva detine un abonament de zona, sa poată parca pe orice loc din acea zona, doar cu un cost mai ridicat
Viceprimarul Timisoarei a reactionat pe Facebook dupa decizia Curtii de Apel.
„După deciziile Tribunalului și Curții de Apel, regulamentul TimPark în ansamblul său rămâne în vigoare, cu toate zonele și toate tarifele. Toate abonamentele deja emise sunt valabile și rămân valabile.
Zona verde, care a născut cele mai mari pasiuni, cu al său tarif progresiv care începe de la 4 lei, rămâne și ea valabilă. Între timp, de la votarea regulamentului și până acum, prețul parcărilor private din centru a crescut, parcarea Consiliului Județean începând de la 7 lei ora.
Zonele de parcare (roșie, galbenă și albastră) vor fi valabile în continuare. La fel și abonamentele generale, mixte, de zonă și rezidențiale.
Deciziile instanțelor au dat câștig de cauză TimPark. Vă reamintesc că avocatul local care contestase regulamentul susținea că acesta încalcă peste 10 legi, și că majoritatea elementelor din el sunt ilegale. Primăria a câștigat în primă instanță pe întregul regulament cu o singură excepție, exclusivatea zonelor rezidențiale, și tot primăria a făcut apel pentru mica diferență. Curtea de Apel a considerat că atâta vreme cât cineva deține un abonament de zonă, să poată parca pe orice loc din acea zonă, doar cu un cost mai ridicat.
Ca un exemplu, cu un abonament de zonă roșie poți parca oriunde în zona roșie cu un cost de 42 de lei pe lună, în vreme ce ca rezident, costul unui abonament în subzona roșie este de 9 lei pe lună (110/an). În felul acesta cei cu abonament rezidențial rămân net avantajați de sistem, dar fără zonele exclusive„, a transmis Ruben Latcau.