TIMISOARA. Te ia durerea de cap, daca vezi ultima realizare a Primariei Timisoara: specialistii municipalitatii au inventat „soseaua pietonala”. E posibil sa se fi inspirat chiar din Dictionarul Explicativ Roman, care defineste soseaua drept: „cale de comunicatie interurbana, pietruita sau asfaltata”. Ce-i drept, gresit, pentru ca autoritatile noastre n-au mai tinut cont de „sau”, pe care, credem noi, l-au confundat cu „si”.
Asa apar la Timisoara primele „sosele pietonale”, dupa modelul pietonalei Marasesti. Una este aproape gata: strada Episcop Augustin Pacha, pe care soferii nu vor mai avea voie sa patrunda cu masinile. Pe mijloc a fost pus asfalt, iar pe margini, langa cladirile istorice, piatra. Muncitorii au apucat sa asfalteze doar partea de la Piata Unirii pana la strada Eugeniu de Savoya. Mai au de lucru si cealalta bucata: de la Savoya pana la intersectia cu Proclamatia de la Timisoara.
Urmeaza si alte strazi modernizate dupa acest model: Victor Vlad Delamarina, care da in Piata Libertatii, dar si Dimitrie Cantemir si Janos Bolyai. In total, 4 noi strazi pietonale in zona istorica a Timisoarei, pe langa cele 10 incluse in proiectul de reabilitare a zonei Cetate: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
„Cele patru strazi – Episcop Augustin Pacha, Victor Vlad Delamarina, Dimitrie Cantemir si Janos Bolyai – vor fi refacute si vor deveni pietonale in cadrul programului de reparatii din bugetul local. Pentru toate cele patru strazi, profilul stradal va fi compus din: piatra pe laterale, spre cladiri, si asfalt pe mijloc. Rigolele vor fi mutate in partea centrala, pentru ca apa pluviala sa nu se mai scurga spre cladiri, ci spre mijlocul drumului, evitandu-se astfel afectarea cladirilor istorice”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara. Proiectul nu are nicio legatura cu cel de reabilitare a centrului istoric, care se face cu fonduri europene.
Cu toate ca se fac doar lucrari de reparatii, sustin reprezentantii municipalitatii, cum strazile in cauza se afla in zona istorica a orasului, este nevoie de aviz de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Timis. Aviz care inca nu a fost obtinut, dupa cum ne-au declarat specialistii primariei.
„Desi lucrarile sunt exclusiv de reparatii a carosabilului, strazile se alfa in zona istorica, drept pentru care in perioada urmatoare Primaria Timisoara va obtine si avizul de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Timis”, ne-a mai spus Alina Pintilie.
Se lucreaza acum de zor pe strada Episcop Augustin Pacha, iar muncitorii contractati de primarie s-au apucat sa sparga si strada Janos Bolyai, urmand sa toarne si pe aceasta asfalt proaspat. Momentan, strazile Dimitrie Cantemir si Victor Vlad Delamarina sunt pline de masini parcate. Ramane de vazut unde isi vor mai gasi soferii locuri de parcare, in conditiile in care municipalitatea nu le-a pus la dispozitie nicio parcare cu sute de locuri, asa cum a promis, in centrul orasului.