Opinia Timisoarei

O noua tinta aeriana detectata pe teritoriul Romaniei. Au fost ridicate de la sol 4 avioane de lupta

Sistemul de supraveghere radar al Armatei Romaniei a indicat o tinta aeriana de mici dimensiuni intr-o zona in largul Marii Negre, la circa 45 de kilometri est de localitatea Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea, in jurul orei 2.30, anunta Ministerul Apararii Nationale.

Ca urmare a faptului ca tinta detectata evolua pe un traseu indreptat catre frontiera de stat a Romaniei, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate in Serviciul de Lupta Politie Aeriana Extinsa sub comanda NATO, iar ulterior, Politie Aeriana sub comanda nationala. Astfel, pentru monitorizarea situatiei au fost decolate succesiv doua aeronave F-18 ale Fortelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, respectiv doua aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Romane, de pe Baza 86 Aeriana Borcea„, transmite MApN.

Conform aceleiaşi surse, semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a Romaniei in jurul orei 4,00, in zona Gura Portitei. La acel moment, Centrul National Militar de Comanda a notificat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta privind instituirea masurilor de alertare a populatiei din zona de nord-est a judetului Constanta.

Radarele de supraveghere aeriana au urmarit in permanenta traseul tintei, care a evoluat catre localitatea Cogealac din judetul Constanta, adancimea maxima de patrundere pe teritoriul national fiind de 19 kilometri. Aeronavele de lupta nu au avut contact vizual cu tinta in niciun punct de pe traseul de evolutie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, in jurul orei 4:30.

Incetarea alertei aeriene a fost transmisa in jurul orei 5:10, iar aeronavele de lupta au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicata probabilitatea existentei unei zone de impact pe teritoriul national. Fortele Ministerului Apararii Nationale vor executa, incepand cu aceasta dimineata, cercetari in zona„, mai transmite MApN,

Exit mobile version