Tehnlogia de streaming a devenit parte integranta a vietii noastre, fiind una dintre cele mai fiabile si utilizate modalitati de a viziona continut audio si video, legat de diferite domenii. Streamingul reprezinta alternativa la televiziunea traditionala, cea mai buna forma de a avea la dispozitie, oriunde si oricand, emisiunile preferate, mai ales ca aria de acoperire a serviciilor mobile de date si internet este din ce in ce mai mare. In conditiile in care streamingul a devenit unul dintre modalitatile favorite de vizionare ale oamenilor si aria sa de dezvoltare si de raspandire in din ce in ce mai multe domenii capteaza atentia.
Avantajele oferite de streaming sunt legate de modul in care informatia poate fi sortata, filtrata si folosita, putand fi aranjata dupa anumite criterii, in categorii organizate in functie de modalitatea de transmitere (in timp real sau dintr-o arhiva). Pe langa televiziune in sfera stremingului s-a mutat si radioul, care acum poate fi ascultat online, iar pe langa acestea, din ce in ce mai multe servicii care sunt legate de transmiterea de continut care utilizeaza tehnologia streming au fost dezvoltate de catre producatorii din domeniul aplicatiilor.
Unul dintre segmentele cu o deschidere foarte mare catre populatie este cel destinat continutului non-fictional, care cuprinde tehnologia, stiinta si istoria; streamigul celor de la Discovery Chanel, CuriosityStream, ofera celor pasionati de aceste domenii, servicii care nu contin publicitate si care pot fi vizionate fara restrictii, in baza unui abonement, in conditii similare continutului streaming furnizat de catre platformele de fictiune asa cum sunt Hulu si Netflix. In momentul de fata, nu este disponibil decat continut de tipul documentarelor, insa, pe viitor, va fi posibila si transmiterea de continut in format streaming live, acestea fiind legate, in principal, de evenimente de la congrese sau experimente stiintifice. O alta caracteristica asupra careia se lucreaza este cea legata de dezvoltarea unor aplicatii care sa le permita clientilor sa experimenteze diverse programe de realitate virtuala, precum calatorii in spatiu sau zboruri cu diverse aparate de zbor. Exista si optiunea de streaming 4K, care ofera imagini si sunet la calitate superioara.
Tehnologia streaming tinde sa-si extinda domeniile de aplicatie si in viata de zi cu zi, asa cum este cazul zborurilor cu avionul. O companie australiana a decis introducerea tehnologiei Q Streaming in cadrul zborurilor operate de aceasta societate pe anumite rute, astfel incat fiecare pasager se va putea bucura de vizionarea diverselor emisiuni pe iPad-ul cu care va fi dotat fiecare scaun. Modul de transmitere a continutului catre dispozitive se va face cu ajutorul tehnologiei wireless.
“80% dintre pasagerii noștri pe zborurile lungi folosesc metodele de divertisment oferite la bord, de aici ne-a venit ideea de a le oferi o diversificare introducand Q Streaming. Optiunile de divertisment au fost atent selectate i urma feedback-ului oferit de pasageri in timp real, ajutandu-ne astfel sa imbunattim permanent gama de alegeri oferiteˮ, Alison Webster, Executive Manager of International Customer Experience, compania aeriana Quantas.
Televizoarele inteligente au devenit parte integranta a vietii noastre de zi cu zi, de aceea, atunci cand ne referim la televiziune, mai degraba ne gandim la streaming TV. De exemplu, Chromecast-ul produs de Google este un dispozitiv inteligent, de mici dimensiuni, care permite conectarea prin streaming wireless la continutul dorit, prin intermediul interfetei HDMI a televizorului. Avantajul este legat de faptul ca utilizatorii nu vor mai fi obligati sa urmareasca publicitate, intreg continutul fiind lipsit de aceasta componenta, mai ales ca intreg continutul este furnizat din Google Cloud.
Una dintre ultimele noutati din domeniul tehnologiei este legata de lansarea unei noi generatii de televizoare inteligente de la producatorul Apple. Apple Tv-urile beneficiaza de aplicatia apple air, care interconecteaza instant gadgeturile Apple la smart Tv, oferind o experienta inedita in materie de streaming Tv. De asemenea si alti furnizori de servicii, asa cum este cazul PokerStars au realizat diverse aplicatii pentru competitiile si turneele pe care le transmit, utilizand tehnologia streaming (asa cum este cazul EPT sau PCA). Compania LG a conceput un monitor care permite realizarea de streaming direct cu alte dispozitive precum desktopul sau laptopul (este vorba despre streaming WiDi).
Fara indoiala, canalele de streaming care sunt dedicate jocurilor ocupa unul dintre primele locuri in preferintele celor care se bucura de avantajele oferite de tehnologia streaming. Cel mai cunoscut canal de gaming streaming este Twitch, o platform online care are peste 55 de miloane de utilizatori in fiecare luna, dar care a fost integrat, rand pe rand, in unele dintre cele mai performante console ale ultimilor ani- Xbox One Live si Sony PS 4. Daca in ceea ce priveste transmiterea performentelor jucatorilor in timp real pentru a-i bucura si pe ceilalti deja se stia, iata ca acum este posibil ca fiecare jucator sa-si transmita propriile aventuri pe care le inregistreaza in cadrul popularului joc Asphalt 8 ce va fi lansat de catre compania Gameloft. Capturile de ecran vor include atat imaginile din joc, cat si imaginea utlizatorului, prin intermediul camerei frontale de pe smartphone sau tableta, iar “urmaritorii” vor putea transmite comentariile lor despre ceea ce urmaresc, in timp real. Ceea ce este mai interesant este ca in materie de streaming pentru jocuri, integrarea acestor API, care sa faca posibila transmiterea si comentarea in timp real a unui joc, va transforma total experienta de streaming, aducand-o de la faza statica la cea interactiva, in care userii si fanii pot interactiona in timp real. La fel de interesant este si serviciul de streaming al celor de la Youtube, care ofera posibilitatea de a face streaming live la o rata de frame-uri mai mare (de 60fps), ceea ce va imbunatati experienta celor care transmit jocuri pe acest canal.
Din ce in ce mai multe companii aleg sa transmita in sistemul tehnologic streaming, iar serviciilor de pana acum (Pandora, Deezer, Google Play Music sau Spotify) li s-a alaturat si streamingul de muzica al cunoscutului rapper Jay-Z, Tidal. Multi dintre artistii consacrati au ales sa se alature acestui nou serviciu de streaming live de muzica (printre care se numara Madonna, Usher, Beyonce, Kanye West sau Rihanna). Desigur, cum loc mai este pe acest segment de streaming si Apple o sa-si lanseze propriul program de muzica transmisa prin streaming. Prin urmare, tehnologia streaming o sa-si croiasca din ce in ce mai multe cai in diverse domenii, astfel incat, cu certitudine, se poate spune ca este una dintre tehnologiile noului mileniu.