Statul Major al armatei ucrainene a anuntat vineri dimineata ca doua rachete Kalibr trase de rusi au traversat spatiul aerian al Republicii Moldova si al Romanei. Ministerul Apararii Nationale vorbeste insa doar de o racheta si a transmis ca proiectilul s-a apropiat doar de granita tarii noastre.
„Astazi, 10 februarie, ora 10.18 AM, doua rachete de croaziera rusesti Kalibr au traversat granita de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. la aproximativ 10:33 AM, aceste rachete au intrat în spatiul aerian al Romaniei. Dupa aceea, rachetele au reintrat în spatiul aerian al Ucrainei prin punctul comun de granita al celor trei tari”, a anuntat Statul Major al Ucrainei într-o postare pe Facebook.
Pe de alta parte, Romania neaga ca spatiul sau aerian ar fi fost traversat de rachete rusesti. Ministerul Apararii de la Bucuresti arata într-un comunicat ca radarele armatei au detectat o „tinta aeriana” ruseasca lansata din Marea Neagra, care a traversat Ucraina si Republica Moldova, „fara sa intersecteze, în niciun moment, spatiul aerian al Romaniei”, scrie digi24.ro.
„Sistemul de supraveghere aeriana al Fortelor Aeriene Romane a detectat vineri, 10 februarie, o tinta aeriana lansata din Marea Neagra de pe o nava a Federatiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o racheta de croaziera, care a evoluat în spatiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova si a reintrat în spatiul aerian ucrainean fara sa intersecteze, în niciun moment, spatiul aerian al Romaniei. Cel mai apropiat punct al traiectoriei tintei de spatiul aerian al Romaniei a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de granita.
Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, se precizează în comunicatul MApN.