TIMISOARA. Cu proiect facut inca din 2019, si dupa doua licitatii ratate, una anul trecut si alta anul acesta, Primaria Timisoara are sanse sa sparga ghinionul si sa gaseasca, in sfarsit, constructorul pentru a reabilita pasarela pietonala ce leaga strazile Gelu si Crizantemelor, intre cartierele Dambovita si Iosefin.
La cea de-a treia licitatie s-a inscris o singura firma, din Arad, care isi doreste contractul de 10.766.099 lei fara TVA, adica aproape 2.600.000 de euro cu TVA.
La prima licitatie din 2021, au fost descoperite probleme mari si greseli in documentatia tehnica intocmita de municipalitate. La urmatoarea incercare, lansata la final de iulie 2022, niciuna dintre firmele interesate nu a mers pana la final.
Acum, singura oferta inscrisa la cea de-a treia relansare a procedurii, de la finele lunii septembrie, cea a aradenilor de la PAB Romania, a intrat in evaluare tehnica. Aceeasi companie se numara si printre cele 4 care vor sa ridice stadionul de tip ‘lego’ din Calea Buziasului.
Daca va fi declarata castigatoare, firma PAB Romania va avea la dispozitie 6 luni sa reabiliteze pasarela peste Bega.
La finalizarea lucrarilor de consolidare si modernizare, pasarela ar trebui sa fie prevazuta cu culoare pietonale si piste pentru biciclisti, precum si cu zone de spatiu verde. Ar trebui sa fie iluminata arhitectural si sa aiba parapete de protectie. De asemenea, proiectul prevede executarea de lucrari atat la supra-structura, cat si la deschideri, la bretelele de acces, la trepte si trotuare.
Primaria Municipiului Timisoara a depus o cerere de finantare pentru acest proiect prin programul national de investitii „Anghel Saligny”, insa nu a si primit banii de care avea nevoie. Prin acest program au fost asigurate insa fondurile pentru pasajul Solventul.
Pasarela care face legatura intre strazile Crizantemelor si Gelu a fost construita in 1949, iar de atunci nu a mai fost reabilitata complet niciodata. In prezent, este folosita de timisorenii care isi scurteaza, in acest fel, drumul de pe o parte pe cealalta a raului Bega, fara sa fie nevoiti sa ocoleasca mai bine de un kilometru, pana la cel mai apropiat pod.