Opinia Timisoarei

O singura firma vrea sa faca documentatia si proiectul de 200.000 de euro pentru regenerarea Pietei Mocioni din Timisoara

FOTO: Timisoara vazuta altfel

TIMISOARA. Primaria Timisoara vrea sa reconfigureze Piata Mocioni, cunoscuta de-a lungul timpului si drept Piata Kuttl sau Piata Sinaia.

La licitatia lansata la finele lui iunie pentru gasirea unei firme care sa asigure servicii de proiectare si asistenta tehnica (DALI+PT+AT) pentru „Regenerare urbana – Zona Piata Mocioni”, a fost depusa pana la termenul limita de miercuri o singura oferta, cea a firmei Total Business Land din Bucuresti, care a intrat in evaluare.

Valoarea estimata a contractului este de 907.563 lei fara TVA, adica aproape 216.000 de euro cu TVA.

Planuri pentru zona Mocioni au fost facute in urma cu cativa ani, iar acum primaria anunta ca vrea sa schimbe infatisarea acestei piete istorice aflata intre cele doua cartiere emblematice ale orasului, Elisabetin si Iosefin.

Avem acel proiect pentru Magistrala Verde pe Bulevardul 16 Decembrie, care vine de la intersectia cu Piata Mocioni, in aceeasi zona, pana in Sagului, iar acest proiect de bulevard este mai degraba un proiect de infrastructura rutiera.

Zona Mocioni este mai degraba spatiu public. Vrem sa regandim un pic toata zona, intersectia, toate strazile care dau in piata. E o zona foare frumoasa, cu o valoare arhitecturala foarte importanta, dar care nu e pusa in valoare. O sa tratam si bucata de bulevard pana la Splaiul Vladimirescu, cu intrarile de pe strazile aferente, pana la pod (dinspre Piata Maria catre Catedrala, n.r.), ca sa avem un spatiu public coerent si uniform in toata zona.

Se vor pastra benzile de circulatie auto. Proiectantul are ca obiectiv sa analizeze si posibilitatea de a regandi circulatia. Ne propunem prin proiectul acesta sa reusim sa aducem si in Iosefin un inceput de regenerare urbana„, explica recent pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

***

Va reamintim, ideea reabilitarii Pietei Mocioni nu este una noua, despre ea vorbindu-se inca din 2019. De atunci, exista o fisa ce a fost trimisa spre ADR Vest, pentru obtinerea unei finantari europene pentru proiectul de „Regenerare Urbana in Piata Mocioni”, care, inca de atunci, se afla pe o lista de asteptare.

Spațiul initial al pietei a fost definit drept un spatiu rectangular similar pietelor din celelalte zone istorice ale orasului, bazate pe structura stradala ortogonala, cu loturi dreptunghiulare de dimensiune apropiata orientate cu latura scurta catre piata.

Din punct de vedere teritorial insa, bulevardul 16 Decembrie 1989 (denumit anterior 6 Martie si Hunyadi) a constituit intotdeauna granita intre cartierele Iosefin si Elisabetin.

Piata Alexandru Mocioni este segmentata de bulevard in doua parti distincte, de forma si suprafata inegale. Aceste doua parti, din punct de vedere administrativ, au fost dintotdeauna separate ca apartenenta si au avut inclusiv denumiri diferite.

Fragmentul de nord-vest, apartinand cartierului Iosefin si avand o forma triunghiulara, a fost denumit initial Piata Küttl, dupa numele unui fost primar timisorean de marca, iar ulterior, in anii comunismului, era cunoscuta drept Piata Sinaia, dupa numele restaurantului din zona.

Concomitent, fragmentul de sud-est, avand forma trapezoidala si fiind organizat initial ca parc urban, apartinea administrativ cartierului Elisabetin si s-a numit inițial Piata Josif, iar ulterior Asanesti.

Spatiul construit aferent Pietei Küttl se dezvolta in timp inainte de restul pietei.

In anul 1894, municipalitatea devine proprietar pe terenul fostei esplanade, insa incearca fara succes sa gaseasca cumparatori pentru noile parcele propuse spre vanzare. Ca solutie la lipsa de atractivitate a zonei propuse spre dezvoltare, municipalitatea decide sa realizeze prin fonduri proprii un imobil in cadrul pietei, unind doua parcele pe latura de vest a pietei pentru a construi intre anii 1896–1897 Palatul Fondului de Pensii al Municipiului, un palat monumental ce functiona ca o casa de raport. Actiunea isi atinge pe deplin scopul, astfel incat pana la sfarsitul anului 1896 sunt vandute cinci parcele din vecinatatea palatului, iar dupa anul 1901 s-a ocupat cu cladiri si frontul de sud al pietei, apartinand cartierului Elisabetin.

In anul 1921 avea sa se construieasca pe fostul parc al cartierului Biserica Nasterea Maicii Domnului, inspirata de Sfanta Sofia de la Istanbul.

Scuarul de pe partea apartinand cartierului Iosefin se pastreaza ani buni ca o mini gradina publica, pentru ca mai apoi sa devina terasa de restaurant, iar astazi un platou inconjurat de copaci.

Exit mobile version