O timisoreanca ce traieste de multi ani in Statele Unite ale Americii s-a casatorit vineri cu Buzz Aldrin, al doilea om care a pus piciorul pe suprafata lunii, alaturi de Neil Armstrong.
CITESTE SI: Tren cu 100 de calatori blocat in drum mai bine de 2 ore dupa ce s-au prabusit copaci pe linii. Foto
Ceremonia a avut loc in ziua in care fostul astronaut a implint varsta de 93 de ani.
„La cea de-a 93-a aniversare a mea și in ziua in care voi fi onorat sa primesc distincția „Legendele vii ale aviației”, am placerea sa anunț ca dragostea și partenera mea de mult timp, dr. Anca Faur, și cu mine ne-am casatorit”, a scris Buzz Aldrin pe contul sau de pe o retea de socializare.
Anca Faur s-a nascut la Deva, dar s-a stabilit mai apoi la Timisoara unde a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimica din cadrul Politehnicii, in anul 1983. Ea este doctor in chimie, are mai multe brevete de inventie și este manager de proiecte la o multinationala britanica specializata in produse chimice, scrie hotnews.ro.
Buzz Aldrin, pe numele sau complet Edwin Eugene „Buzz” Aldrin jr., este al doilea om care a pasit pe luna, dupa Neil Armstrong, in cadrul misiunii Apollo 11.
In anii ’80 si-a schimbat oficial numele, devenind Buzz Aldrin. Sora sa mai mica, neputand pronunta corect cuvantul ”brother” (n.r.- frate) il striga „buzzer” si astfel i-a ramas porecla ”Buzz”.
Aldrin a absolvit Liceul Montclair in 1947, iar in 1951 a primit diploma de licenta, cu specializarea inginerie mecanica, din partea Academiei Militare a Statelor Unite din West Point, New York, fiind al treilea din clasa sa. Apoi, a intrat in Fortele Aeriene ale SUA; dupa ce a terminat pregatirea de pilot in 1952, a participat in 62 de misiuni de lupta in Coreea. in 1963, a obtinut un doctorat in Astronautica de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), potrivit www.nmspacemuseum.org.
A devenit astronaut in octombrie 1963, in cadrul celui de-al treilea grup de persoane selectat de NASA in incercarea efectuarii unui zbor spatial de pionierat. Era primul astronaut care obtinuse un doctorat, iar datorita expertizei sale, Aldrin a fost responsabil de crearea de tehnici de andocare si de intalnire pentru nave spatiale. De asemenea, el a fost pionier in tehnicile de antrenament subacvatic pentru a simula circulatia spatiala, noteaza www.biography.com.
Aldrin si astronautul Jim Lovell au fost desemnaţi, în 1966, să facă parte din echipajul Gemini 12. In timpul zborului din 11-15 noiembrie 1966, astronautul Aldrin a realizat o iesire în spaţiu, de cinci ore, cea mai lungă si mai de succes de pană atunci. De asemenea, el a recalculat manual toate manevrele de andocare ale navetei, după ce radarul de la bord a esuat. După Gemini 12, Aldrin a fost repartizat în echipajul de rezervă al lui Apollo 8 împreună cu Neil Armstrong si Fred W. Haise Jr.
Buzz Aldrin a fost pilotul modulului Eagle care a ajuns pe Lună, în cadrul misiunii Apollo 11 lansată la 16 iulie 1969. Cateva zile mai tarziu, la 20 iulie 1969, comandantul misiunii, Neil Armstrong, devenea primul om care a păsit pe Lună, urmat la cateva minute distanţă de Aldrin. Aldrin si Armstrong au petrecut în total 21 de ore pe solul lunar, adunand mai multe kilograme de roci. S-au reîntors la bordul modului de comandă Columbia aflat pe orbita lunară si pilotat de Michael Collins. Misiunea s-a încheiat la 24 iulie 1969, echipajul reîntorcandu-se în siguranţă pe Pămant.