Cele sase universitati vor intra in lichidare pentru toate programele de studii de licenta, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, atragand atentia candidatilor ca trebuie sa verifice la fiecare universitate daca programul de studii pentru care opteaza este autorizat provizoriu sau acreditat.
Institutiile vizate sunt Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, Societatea Ateneul Roman – Universitatea Ecologica „Traian” din Deva, Fundatia Universitatea „Millenium” din Timisoara, Fundatia pentru Promovarea invatamantului European (FINE) – Universitatea Wales- Romania din Bucuresti si Asociatia pentru invatamant Superior in Comert si Turism – Universitatea de stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti.
Pentru toate programele de studii de licenta din structura acestora, prin Hotararea de Guvern 707/2012 s-a prevazut obligatia de a solicita intrarea in legalitate pana la 31 martie 2013, respectiv sa faca solicitare de evaluare, a explicat ministrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica Mihnea Costoiu.
Vezi mai jos ce spun reprezentantii universitatii din Timisoara, aflata pe lista ministerului!
Astfel, Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova are in structura sa sase programe de studii universitare de licenta autorizate inperioada 1997 – 2003. Aceste programe au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nici o solicitare de evaluare, a precizat Mihnea Costoiu.
Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi are in structura sa doua programe de studii universitare de licenta ce au depasit termenele de evaluare: evaluare periodica la cinci ani pentru programul de studii Teologie romano catolica pastorala respectiv acreditare pentru programul de studii Teologie romano catolica didactica (autorizare provizorie – in 1995). Din anul 1995 institutia nu a mai facut nici o solicitare de evaluare.
Societatea Ateneul Roman- Universitatea Ecologica „Traian” din Deva are in structura sa trei programe de studii universitare de licenta autorizate inperioada 2002 – 2003. Aceste programe au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.
Fundatia Univeristara „Milenium” din Timisoara are in structura sa un program de studii universitare de licenta autorizat in 2004. Acest program a depasit termenul de evaluare in vederea acreditarii.
Din anul 2004 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.
Fundatia pentru Promovarea invatamantului European – Universitatea Wales – Romania din Bucuresti are in structura sa doua programe de studii universitare de licenta autorizate in anul 2003, ce au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.
Asociatia pentru invatamant Superior in Comert si Turism – Universitatea de stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti are in structura sa un program de studii universitare de licenta autorizat in 2004, ce a depasit termenul de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2004 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.
Potrivit lui Costoiu, alte patru universitati, de aceasta data acreditate, au intrat in proces de monitorizare dupa ce au fost inregistrate mai multe nereguli.
Este vorba despre Univeristatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timisoara, Universitatea Financiar-Bancara din Bucuresti si Institutul Teologic Romano Catolic din Bucuresti.
Potrivit ministrului Costoiu in total din acest an vor intra in lichidare 183 de specializari din 37 de institutii de invatamant superior din tara.
Reprezentantii Fundatiei Universitatea Millenium Timisoara: nu am organizat de 3 ani inscrieri
Directorul Fundatiei Universitatea Millenium din Timisoara, aflata pe lista publicata de minister, dezvaluie ca institutia de invatamant superior oricum nu mai organiza sesiuni de admitere de mai multi ani.
”Nu am organizat de trei ani inscrieri la universitate pentru ca procentul de elevi care au promovat bacalaureatul este mic. In perioada aceasta au fost cereri, putine, intr-adevar, insa pe cei care au venit la noi i-am trimis spre alte universitați, fie de stat, fie private. Asa cum v-am zis, noi nu mai inscriem, nu are rost. Am informat si Ministerul ca nu mai facem inscrieri”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Mariana Nica, director Fundatia Universitatea Millenium Timisoara.