Organismul uman are in permanenta nevoie de vitamine, proteine, zaharuri si grasimi. Valoarea unui aliment creste cu cat acesta contine mai multe ingrediente de acest fel. in acest caz mierea este pe primul loc. Fiind un aliment care nu „se strica”, mierea de albine contine peste 400 de substante organice perfecte pentru sanatatea noastra. Continutul de elemente din miere este similar cu cel al sangelui uman, de aceea mierea este atat de usor de asimilat. Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,6 kg carne de vaca, cu 50 de oua, cu 5,6 litri lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Exista mai multe tipuri de miere si numeroase produse apicole. in general, sortimentele de miere se impart in doua categorii: mierea monoflora, care este facuta dintr-o singura planta (salcam, rozmarin) si mierea poliflora care provine din mai multe recolte facute de albine. Cea mai cunoscuta miere monoflora este mierea de salcam, fluida, cu o nuanta aproape transparenta si cu un gust rafinat si subtil. Mierea poliflora este o miere cu aspect galbui, care are un gust aromat fiind facuta dintr-o gama larga de flori.
Pe langa miere ne mai putem bucura de alte produse apicole foarte benefice pentru sanatate. Propolisul, de exemplu, este un complex de substante destinat apararii stupului de diferiti microbi. Albinele il recolteaza de pe diferite plante si il transporta in stup.
In medicina, propolisul se foloseste sub forma de unguente si tincturi in tratarea unor infectii, pentru ca are calitati antivirale si antiinflamatoare. Este cel mai puternic medicament natural antiinfectios cunoscut. Un alt produs rezultat din munca albinelor este laptisorul de matca, un ingredient cu proprietati nutritive, antivirale, antibiotice, cu un puternic efect afrodiziac si energizant care creste pofta de mancare. Se recomanda folosirea lui in afectiunile pulmonare, in tratamentul diabetului si al bolnavilor cronici, dar si in cosmetica.
Atunci cand alegem sa cumparam miere trebuie sa avem grija de la cine o cumparam. „Nu consumati orice produs dulce pe care scrie miere ci numai miere autentica, prelucrata in conditii de igiena”, mai spune apicultorul Dorian Popa. In ultimii ani, romanii au inceput sa consume mai multa miere si sa aiba mai multa incredere in produsele naturale. Acest consum a crescut si datorita mediatizarii unor experiente personale, cum e cazul Monicai Tatoiu, care s-a vindecat de cancer si cu ajutorul mierii si al altor produse apicole.