„Peste 90% din cazurile pe care le avem la spitalul de copii sunt provocate de excesul nutritiv si deficitul de miscare si nu cauzate de probleme genetice”, explica medicul timisorean. O situatie exacte a obezitatii juvenile nu a fost realizata in Timis, dar numarul copiilor care se ingrasa creste intr-un ritm alarmant.
Pentru a veni in intampinarea prichindeilor, dar si a parintilor, voluntarii organizatiei Organizatiei „Salvati Copiii” Timis au tradus, la finalul lunii martie a acestui an, volumul „Alimentatie sanatoasa in stil mediteraneean” sub coordonarea dr. Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii si prof. dr. Ioana Micle, medic in cadrul Spitalului „L. Turcanu” din Timisoara. In carte pot fi gasite povesti pentru copii, unde eroii sunt alimentele sanatoase, iar acesti eroi au rolul de a induce in mod pozitiv consumul de hrana care combate obezitatea la copil. Organizatia „Salvati Copiii” Filiala Timis deruleaza programe prin care doreste sa sustina miscarea si sa-i convinga pe elevi, studenti si parinti ca miscarea fizica inseamna sanatate curata.
Ce trebuie facut pentru ca Romania, la modul general, si Timisul, in particular, sa nu devina un loc precum Statele Unite ale Americii, unde se gasesc cele mai multe persoane obeze din lume? Raspunsul ni-l da tot medicul Ioana Micle: „In presa ar trebui promovata alimentatia sanatoasa inca de la varsa sugarului, de la gradinita. Pentru ca este nevoie de o educatie corecta inca de cand incep sa manance. In al doilea rand trebuie interzise reclamele la mancare supernutritiva si la sucurile carbogazoase care conduc la ingrasare. Daca la tutun si alcool se poate, la aceste alimente de ce nu s-ar putea? Iar in al treilea rand, trebuie promovata miscarea in scoala. Dar scoase baremele la orele de educatie fizica. Pentru ca multi elevi, de frica sa nu ia un 6 sau un 7 la sport si sa-si strice media de admitere la facultate, isi scot adeverinte si nu mai fac miscare deloc. Desigur, baremele trebuie mentinute la examene nationale, dar nu la orele de sport, unde ar trebui promovata, in primul rand, miscarea”, spune medicul timisorean. „Nu spun sa nu se faca miscare, dar nici sa se ajunga la cereri de scutire medicala din cauza notelor”, a adaugat aceasta.
De partea cealalta, Marin Popescu, inspectorul general in cadrul Inspectoratului scolar Timis, sustine ca promovarea miscarii in scoala este una dintre prioritatile institutiei pe care o conduce. „Vrem sa ii incurajam pe elevii din Timis sa faca miscare. Avem in derulare mai multe programe de acest gen, cum sunt competitiile intre unitatile de invatamant si chiar am obtinut, la nivel de judet, rezultate bune la olimpiadele scolare din acest domeniu. incurajam programele prin care sunt promovate competitiile sportive”, a explicat inspectorul scolar general.
Anul trecut, spre exemplu, Inspectoratul Scolar Timis a semnat un protocol cu Asociatia Banat Lions Cricket Club, prin care mai multi profesori de sport urmau sa fie formati in cadrul unor cursuri, in tainele criketului.
Intre timp, zece profesori de sport de la mai multe scoli din Timisoara au participat la cursurile de formare. Urmatorul pas in agenda ISJ il reprezinta introducerea sportului in scoala. Pe langa acest sport, alte activitati, mai ales in Saptamana scoala Altfel, au fost derulate la nivelul intregului judet. Mai mult, programul initiat de Ministerul Educatiei incepand cu septembrie 2012 se va numi „Sport pentru toti, toti pentru sport” si va cuprinde o oferta, un calendar de activitati sportive la care pot sa adere voluntar scolile fara a exista o obligativitate, dar care va presupune angrenarea a cel putin 50% din elevii scolii si a unui numar considerabil de cadre didactice, indiferent de disciplina care o predau, in activitatile specifice sportului de masa, potrivit reprezentantilor ISJ.