Obligatoriu la Timisoara: institutiile publice renovate cu bani din bugetul orasului, fortate sa treaca la Colterm

TIMISOARA. Toate institutiile publice din Timisoara care vor primi bani din bugetul local pentru renovari sau reparatii vor trebui sa renunte la centrala si sa se racordeze la sistemul centralizat de incalzire. Asa suna o hotarare de consiliu aprobata deja de alesii locali. Conform acesteia, nici macar Primaria Timisoara nu are voie sa monteze centrale la cladirile nou construite, fie ca sunt ridicate cu bani din bugetul local, fie ca sunt facute cu fonduri europene. Explicatia? Colterm trebuie sa isi creasca numarul de „clienti”.

Consilierii locali au aprobat recent o hotarare privind „bransarea/ rebransarea cladirilor noi finantate din bugetul local, precum si a cladirilor existente ale institutiilor publice, care vor fi modernizate, reabilitate cu fonduri de la bugetul local, la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din Timisoara”.

Practic, vorbim despre cladiri care intra in reabilitare cu bani din bugetul Timisoarei, la acest capitol intrand chiar si scolile si spitalele. Institutia Primariei Timisoara inca este racordata la sistemul centralizat de incalzire, ne asigura viceprimarul Diaconu.

„Asta inseamna sa aiba un proiect si sa se faca o investitie. E un document de principiu acest HCL, nu e un lucru care produce efecte imediate, produce efecte la noile constructii si noile proiecte de reabilitare pe care le finanteaza Primaria. Daca noi facem un proiect pe care il depunem pe fonduri europene pentru reabilitarea sau constructia unei cladiri, proiectul va prevede bransarea la Colterm. Nu stiu ce s-a intamplat in ultimii ani, dar mi se pare logic ca, daca noi promovam acest serviciu de sistem centralizat de incalzire, sa il si folosim. Nu mi se pare normal sa le spunem oamenilor sa ramana racordati si noi sa punem centrale”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Fondurile pentru bransarea la sistemul centralizat de incalzire vor fi alocate tot din bugetul local, odata cu fondurile pentru investitia de baza, se mai arata in hotarare.

De ce aceasta obligativitate? Practic, societatea de termoficare a orasului a trecut printr-un proces de retehnologizare cu fonduri europene, UE obligand administratia publica locala sa ia unele masuri alaturi de Colterm, pentru „ca numarul consumatorilor la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica sa ramana stabil sau chiar sa inceapa sa creasca”. Aceasta este o conditie pentru asigurarea finantarii de la UE in cea de-a doua etapa.

Pentru retehnologizarea Colterm s-au investit 205 milioane de lei, adica putin peste 46 de milioane de euro. Majoritatea banilor au venit de la Uniunea Europeana, contributia Consiliului Local Timisoara fiind de aproximativ 24 de milioane de lei, iar cea din bugetul de stat de 85,8 milioane de lei.

Practic, cu banii europeni au fost modernizate 8 pompe de transport termoficare CET Timisoara Centru si CET Timisoara Sud, au fost retehnologizate doua cazane de apa fierbinte din CET Centru, au fost retehnologizate trei cazane de abur din CET Sud si a fost instalata o unitate noua de desulfurare in CET Sud, pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf. Scopul principal al proiectului a fost reducerea noxelor. Lucrarile au inceput in luna mai 2012.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.