Reprezentantii institutiilor culturale din Timisoara sustin candidatura orasului pentru acest titlu si au semnat chiar si o declaratie de sustinere in acest sens, marti, la sediul Primariei Timisoara. Aceste documente sunt obligatorii pentru dosarul de candidatura pe care il depune Timisoara.
Seful Filarmonicii Banatul, cel care ani la randul a scos Orchestra Filarmonicii in strada, crede ca sansele Timisoarei cresc in aceasta competitie. Problema este insa ca cei de la Bucuresti nu prea sustin Timisoara, ci sustin alte orase: Iasi sau Craiova, sustine Ioan Garboni.
„Din cate am inteles eu, bugetul Craiovei este undeva la 150 de milioane de euro pe an, sub jumatate fata de Timisoara. Am facut un calcul, pentru ca la inceput si eu m-am speriat cand am aflat ca ei au dat asociatiei lor 15% din bugetul orasului pentru cultura. Dar 15% din cat dau ei e mai putin decat da Timisoara la ora actuala, noi dam in jur de 10%. Problema este ca ei nu au experienta unor evenimente, din cauza asta au incercat sa imite multe evenimente pe care le-am facut noi – cum ar fi iesirile in strada ale Filarmonii si altele. E foarte bine, si Brasovul ne imita. Eu ma bucur ca ei fac asta, e dreptul lor. Problema cu cei din Craiova este ca au un sprijin foarte puternic de la Bucuresti. Acum vor sa-si construiasca stadion, desi nu au echipa, au primit bani de la Ministerul Culturii numai pentru un festival – in jur de 100.000 de euro. Noi nu am primit nici macar cei 50.000 de lei ceruti pentru Festivalul Timisoara Muzicala. Eu cred ca lupta se va da intre cele 3 mari orase: Timisoara, Cluj si Iasi. Sper sa fie asta si ordinea finala. Iasi este agreat de catre guvernanti, nu am prea inteles de ce, iar Cluj are mass-media foarte tare, ei au o multime de televiziuni locale care sunt pe cablu. Eu cred ca vom invinge”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Garboni, directorul Filarmonicii „Banatul” din Timisoara.
Sefii institutiilor culturale din Timisoara si-au exprimat sustinerea fara rezerva a institutiilor pe care le reprezinta pentru proiectul comunitar „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2021”.
„Consideram ca Timisoara, municipiu prin excelenta al diversitatii: culturale, etnice, religioase, ideologice etc, dar in egala masura al tolerantei si solidaritatii intre oameni, al respectului pentru valorile fiecaruia si al impartasirii fiecaruia din valorile celuilalt, municipiu cu o puternica traditie culturala si de o remarcabila forta culturala actuala, pol urban de maxima importanta la nivel euroregional in aceasta parte de Europa, intruneste toate cerintele pentru a fi o excelenta capitala europeana a culturii in 2021”, se arata in documentul semnat.
Declaratia de sustinere a fost semnata de directorii urmatoarelor institutii: Opera Nationala, Filarmonica de Stat „Banatul”, Teatrul National Timisoara, Teatrul German de Stat Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin, Biblioteca Judeteana Timis, Muzeul de Arta, Muzeul Satului Banatean, Memorialul Revolutiei, Casa de Cultura a Studentilor, Casa de Cultura a Timisoarei, Casa Artelor, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, Institutul Intercultural Timisoara, Centrul Cultural German si Revista Orizont. Nu au fost prezenti la semnarea documentului reprezentantii Muzeului Banatului, cei ai Institutului Cultural Francez si cei ai Fundatiei Triade.