Acest lucru s-a intamplat in urma pierderii unor secvente de ADN de-a lungul evolutiei sale, informeaza revista britanica Nature. Astfel de transformari au favorizat formarea cuplurilor monogame si au dus la formarea omului. Absenta de pe glandul penian a excrescentelor pe baza de keratina care se gasesc la multe alte mamifere reduce sensibilitatea tactila a penisului si poate conduce la o durata mai mare a actului sexual la oameni, in comparatie cu alte specii. Secventa de ADN ce a fost pierduta de om joaca totodata un rol important in dezvoltarea perisorilor senzoriali (perisorii din vestibulii nazali, mustatile) prezenti la numeroase mamifere.
O alta secventa ADN disparuta la oameni se afla in proximitatea unei gene (numita supresor de tumori) care impiedica cresterea neuronilor intr-o regiune specifica din creier. Aceasta gena nu se mai poate exprima (nu mai poate produce molecula prevazuta), iar acest fapt a contribuit la dezvoltarea unui creier mai mare la oameni.
„In loc sa cautam diferente specifice intre specii, in anumite gene specifice si in regiuni ale genomului care exista la oameni, noi ne-am pus urmatoarea intrebare: exista elemente genetice functionale conservate la cimpanzei, dar care lipsesc cu desavarsire la om?”, a declarat Gill Bejerano, de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Stanford din Statele Unite.