Omul de afaceri cu cel mai indraznet business din Timisoara. Scoate bani dintr-un domeniu tabu pentru cei mai multi

TIMISOARA. A facut mai multe pariuri cu viata si de fiecare data a iesit invingator. S-a vazut nevoit sa o ia de la zero si a mers pe un drum cu multe suisuri si coborasuri. In plina criza economica, a deschis cea mai indrazneata afacere si din nou a avut de castigat.

Vorbim despre omul de afaceri Adrian Ionescu. Are 39 de ani si in urma cu opt ani, pe cand criza a clatinat din temelii mii de business-uri in toata lumea a decis sa puna pe picioare o afacere pe cat de ”indrazneata” pe atunci in Romania, pe atat de profitabila. Este vorba despre un studio de videochat.

Sotia omului de afaceri a fost prima reticenta la aceasta idée, iar mama nici nu a vrut sa auda. In cele din urma, familia a inteles ca e doar un business si inca unul care aduce bani, multi bani.

Adrian Ionescu s-a nascut si a crescut in Caransebes, fiind indrumat de tatal sau, de profesie avocat. Parintele si-a dorit ca fiul sa ii urmeze in meserie. Tanarul Adrian chiar a urmat cursurile Facultatii de Drept, insa nu a dorit pana la urma sa practice avocatura. I-au placut mai mult afacerile si chiar a cochetat cu politica.

M-am implicat politic, la un partid, si am fost dezamagit dupa ce au pierdut alegerile. Am depus multa munca in campanie, aveam un print shop si in felul asta i-am ajutat. Am sustinut un anumit candidat, un prieten. Nu am vrut niciodata cariera politica, desi sunt de stanga, dar eu inca cred in ideea de a crea clasa de mijloc. Nu am gandit-o ca pe o chestiune de cariera. Nu am fost niciodata un om de salon, ca sa spun asa. Politicienii, in general, stiu sa se foloseasca de oameni ca mine ca sa ajunga in anumite puncte”, si-a inceput povestea, Adrian Ionescu.

In anul 2004 i-a venit o idee de afaceri, dupa o banala discutie pe mIRC, o faimoasa retea de socializare de odinioara, un fel de stramos al messenger-ului.

Prima mea afacere a fost un club de internet, la Caransebes. Dupa aceea am cunoscut pe cineva pe mIRC, o fata, care facea videochat si din vorba in vorba am intrebat-o cu ce se ocupa si mi-a spus ca lucreaza online. Dupa ce mi-a spus, mie mi s-a parut geniala ideea. In momentul ala mi s-a parut foarte buna ideea de a interactiona cu oameni prin imagini. Inca din 1997 eram pe internet, eram mare consumator. In fine, fata a venit la Caransebes pentru ca i-am propus sa facem un business. Era din Brasov. I-am propus sa o angajez si am angajat-o. La inceput aveam o gramada de probleme pentru ca in momentul ala nimeni nu stia cu ce se mananca. Tatal meu fiind avocat, m-am dus la el si i-am spus ca trebuie sa gasim o modalitate legala ca sa nu am probleme si stiu ca atunci se incasau banii prin Western Union, nu era sistemul care e acuma, prin banci, cum lucrez in momentul asta”, spune Ionescu.

Si, pentru ca afacerea trebuia sa fie una cat se poate de legala, a fost chemata chiar si Politia, pentru a face verificari, iar aprobari au fost cerute inclusiv de la preoti.

Era un articol intr-o lege care spune ca, pentru a fi autorizat in domeniul asta, trebuie sa parolezi site-urile cu continut adult, dar nu spunea ce fel de continut pentru ca asta nu era incadrat intr-un continut anume. Acum e mult mai detaliat. Noi nu aveam direct live-ul, era un site care transmitea si ne platea pe noi. Si atunci am gasit modalitati, am luat actele de la Western Union, le-am inregistrat ca venituri, venituri personale aduse firmei, si cea mai interesanta chestie a fost ca la un moment dat ne-am trezit cu o normativa intr-o lege care spune ca trebuie sa ceri, daca era la 100 metri de o scoala, sa nu ai reclama si trebuia aprobare de la biserica. In momentul cand am deschis, ca sa nu fie probleme, am chemat eu reprezentanti de la Politie si le-am zis: eu asta fac si fetele sunt angajate. Au verificat fiecare buletin in parte”, povesteste, amuzat, omul de afaceri.

Afacerea inflorea de la zi la zi, insa totul avea sa se prabuseasca intr-o clipa. O veste devastatoare a sosit in familia tanarului om de afaceri, in 2006. Tatal sau s-a prapadit intr-un accident rutier. A fost o perioada de mare incercare pentru familie, care cu greu si-a revenit din soc. Lovitura a fost daramatoare pentru Adrian Ionescu care nu se mai putea concentra pe afacerea cu videochat-ul. Aceasta n-a mai functionat, iar tanarul s-a mutat in Timisoara si a decis ca trebuie sa o ia de la zero, intr-un alt domeniu.

In 2007, cand am avut intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului, m-am intalnit cu un coleg care monta antene si mi-a zis ca el cauta echipe in Timisoara. Am inchis studioul si am inceput sa montez antene satelit. Am montat mii de antene si vreo doi ani asta am facut. Din nevoia de a face mai mult am inceput sa montez si aparate de aer conditionat. Am prins un contract la Bucuresti, intr-un complex residential, 400-500 de aparate de montat. Vreo 2-3 ani am facut si instalatii termico-sanitare. Am lucrat la Muzeul Antipa din Bucuresti, subantrepriza. Nu am invatat sa fac instalatii, era un business pentru mine, am avut oameni angajati. Eu am invatat sa ii verific din nevoia de a invata”, spune omul de afaceri.

La doi ani, dupa ce s-a apucat de montat antene, Ionescu si-a gasit jumatatea si s-a si casatorit. Mai tarziu au aparut si copiii: doua fetite superbe.
In 2010, in plina criza economica, Ionescu era dealer al unei firme de electronice si electrocasnice. Si-a dat seama ca nimeni nu mai cumpara aparatura, din cauza situatiei financiare in care se afla tara si cu multa teama i-a propus sotiei sa reia afacerea cu videochat.

M-am sfatuit cu sotia si i-am spus ca stiu un business in care eu nu o sa mai am niciodata treaba cu lichiditatile, pentru ca asta era o problema mare si o duceam greu. Trebuia sa ma duc sa fac tot felul de artificii si rugaminti la firme si sa ii rog sa ma amane la plata. Am zis ca eu nu mai pot sa fac treaba asta doar asa ca sa ma numesc patron, nu merita. Cand i-am spus de ideea cu videochatul, nevasta a zis ca ne pierdem prietenii, cum o sa ne vada lumea? Am facut un calcul, i-am aratat cu ce aveam sa ramanem. Am convins-o cu chiu cu vai”, a povestit Adrian Ionescu.

Primul pas a fost sa ia legatura cu o tanara din Bucuresti, interesata sa intre intr-o astfel de afacere , iar treaba ei a fost sa instruiasca fetele pe care avea sa le angajeze.

In Bucuresti se mai stia despre afaceri de acest gen, aici, la Timisoara, oamenii erau mai rezervati. I-am propus unei fete din Bucuresti sa se asocieze si sa se ocupe de fete. Am inceput intr-o mansarda. Nu stiu daca am investit 10.000 de euro. Am cumparat calculatoare, am facut un site si am fost norocos ca am gasit fete de calitate. Am inceput cu 3 fete, in mansarda, acum am 9 fete si trei cu care lucrez de acasa. Puteam sa am mai multe, dar nu am vrut. La inceput, acest concept l-am facut clasic. Din 2014-2015 m-am dezvoltat, m-am mutat intr-o locatie mai mare. A fost greu, pentru ca in domeniul asta fetele vin-pleaca. Am avut si care au stat pana la 3 ani , dar in general media este 6 luni-1 an”, mai spune Ionescu.

Care este secretul succesului intr-o astfel de afacere? Sa oferi libertate.

Acest domeniu nu merge cu mana de fier pentru ca, desi totul pare simplu, nu e adevarat, e un impact emotional fantastic. Fata are o incarcatura emotionala fantastica. Avem un psihoterapeut care lucreaza cu ele, coaching si la motivatie in special. Sunt mult mai relaxate, desi nu au o viata sociala. Am incercat sa impunem reguli, program fix, dar la un moment dat fetele se satura. Orice fata are o independenta… Plaja de recrutare la Timisoara a fost proasta, probabil si din cauza mentalitatii”, adauga Adrian Ionescu.

Cand vine vorba de videochat, oricine se gandeste la lucruri neortodoxe, care se intampla in acest domeniu. Dar care este cel mai rau lucru care i se poate intampla unei fete angajate in domeniu? Ei, bine, cel mai rau lucru e… sa nu faca bani, spune omul de afaceri. Si, daca ne uitam la polul opus, cel mai bun lucru care i se poate intampla e sa castige bani multi din fata unei camera video. La studioul de videochat Live Cams Mansion o fata a castigat, cel mai mult, 17.800 de dolari intr-o luna, insa media este de 3.000 de dolari pe luna. Tinerele lucreaza foarte mult noaptea din cauza fusului orar din locurile din care clientii acceseaza site-ul. Aceasta pentru ca business-ul nu se adreseaza defel pietei din Romania.
Tinerele nu sunt angajate, sunt socotite partenere in aceasta afacere si lucreaza ca persoane fizice autorizate ori au propriile SRL-uri.

Acest domeniu se promoveaza gresit, fetele castiga bani vanzand iluzii. Noi facem si niste show-uri erotice. Suntem un concept online. Avem program de 12 ore, pot sa doarma acolo fetele, sunt camere video, clientii se uita la ele si cand dorm, cand fac dus. Fiecare fata vine o luna, se adapteaza si ramane la noi cat doreste. Daca nu se adapteaza, poate pleca oricand. E totul legal. Initial fetele aveau contracte de munca, apoi am trecut pe PFA, iar mai nou pe SRL”, dezvaluie omul de afaceri.

Un altfel de Big Brother!

Si mai mult decat atat, angajatele de la studioul Live Cams Mansion sunt si sfatuite cum sa isi investeasca banii castigati. Au fost cazuri cand unele modele au fost sfatuite cum sa isi cumpere proprietati.
Si, pentru ca este afacerea e pe cat de legala, pe atat de serioasa, dupa cum spune Adrian Ionescu, recunoasterea nu a intarziat sa apara. Live Cams Mansion a avut aparitii in reviste de specialitate si a castigat premiul pentru Best Live Cams Models Concept (cel mai bun concept online) la competitiile de profil.

Iar toate aceste lucruri sunt realizate de un om cu frica de Dumnezeu: “Nu dam in cap la nimeni, sunt oameni care fura din bugetul de stat, sunt oameni care fac multe alte lucruri rele. Eu ii dau unui om, poate timid si neadaptat in societate, o fata ca sa o vada. Ce e rau in asta? Nu sunt ateu si consider ca nu fac lucruri care sa il supere pe Dumnezeu”, sustine cu tarie omul de afaceri.

Adrian Ionescu e increzator ca va putea duce mai departe business-ul sau de succes, ca mentalitatea romanilor e intr-o continua schimbare si adaptare, iar o societate tot mai vibranta si aliniata la standardele occidentale va accepta cu timpul locul acestui tip de afaceri pe o piata tot mai deschisa la nou.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.