TIMISOARA. Interventie chirurgicala la inima, realizata in premiera nationala la Timisoara. Viata unui bolnav a fost salvata printr-o operatie complexa.
Pacientul este un barbat in varsta de 65 de ani care a fost supus, de-a lungul timpului, mai multor interventii de angioplastie. Prin acestea i-au fost introduse mai multe stenturi pentru tratarea bolii coronariene de care suferea si care ii punea viata in pericol. Arterele care alimenteaza inima s-au ingustat din cauza acumularii de placi aterosclerotice, care impiedicau fluxul de sange catre inima, si astfel exista in permanenta riscul producerii unui infarct miocardic.
In urma investigatiilor, medicii au stabilit ca singura optiune de tratament este bypass-ul coronarian. Specialistii in chirurgie cardiaca au reusit, in premiera in Romania, sa faca trei bypass-uri simultan folosind cele doua artere mamare ale pacientului, „reparand” astfel arterele coronare care alimenteaza inima.
„Operatia a presupus un bypass coronarian total arterial facut cu cele doua artere mamare, singurele artere care au calitatea asemanatoare cu cele ale inimii. Cu ajutorul acestor artere mamare, am facut trei bypassuri cu care am reusit sa revascularizam, sa refacem revascularizarea vaselor inimii, sa readucem sangele la inima”, spune prof. dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiaca.
Medicii au folosit arterele mamare pentru ca au o „rata de supravietuire” mult mai mare pe termen lung, comparativ cu cea a venelor. Se altereaza mai lent. in plus, au o rezistenta mai buna la dezvoltarea de placi aterosclerotice si au cea mai buna compatibilitate anatomica, necesitand mai putine manipulari chirurgicale. Interventia s-a facut pe cord batand, beating heart.
„Tehnica este complexa, dificila, dar rezultatele sunt de lunga durata. Interventia chirurgicala a fost de peste trei ore si am reusit sa aducem sangele la inima cu ajutorul acestor „punti”. Complexitatea rezida si in faptul ca a trebuit sa ajungem cu cele doua artere mamare la toate arterele coronariene. Operatia pe cord batand, chiar daca este mult mai complicata decat cea in care inima este oprita temporar, iar functia ei este preluata de un aparat de circulatie extracorporala, are mai multe avantaje. in primul rand, evitam riscul asociat opririi inimii, cel al utilizarii circulatiei extracorporale, apoi pe cel al producerii unui AVC, implicit al mortalitatii”, mai spune prof. dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiaca.
Dupa realizarea legaturii, sangele a fost redirectionat prin arterele mamare catre muschiul inimii.
Bypass-ul coronarian total arterial folosind arterele mamare interne pe cord batand permite o recuperare mai rapida, deoarece dispar efectele secundare ale opririi inimii. Mai mult, metoda implica o prelungire a „vietii” bypass-ului arterial, iar complicatiile sunt mai putine.
Medicul Adrian Ursulescu este director adjunct al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Robert Bosch Stuttgart, fiind in acelasi timp si conducatorul programului de chirurgie cardiaca minim invaziva. A realizat la Timisoara mai multe interventii chirurgicale in premiera.