TIMISOARA. Interventie chirurgicala facuta pentru prima oara la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
Un pacient, internat de urgenta in Sectia de Chirurgie Toracica a Spitalului Victor Babes, a fost diagnosticat cu o fistula eso-traheala benigna. Prin aceasta fistula (o legatura anormala intre doua structuri ale corpului), mancarea pe care o ingera pacientul ajungea in plamani, in loc sa ajunga in stomac, provocand infectii repetate si dificultati respiratorii severe, punandu-i viata in pericol. Interventia chirurgicala era singura posibilitate de salvare a vietii pacientului.
Operatia a necesitat o pregatire riguroasa si o executie precisa. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, avand ca scop restabilirea continuitatii tractului digestiv si evitarea comunicarii anormale dintre esofag si trahee.
„Interventia a presupus o pregatire foarte atenta, preoperatorie, a pacientului. Apoi, in timpul operatiei, vorbim de mai multi timpi. Cel abdominal, in care am modelat stomacul intr-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurandu-se ca acesta va avea suficienta lungime si vascularizatie adecvata pentru a fi transpus in mediastin. Apoi, in ceea ce numim timp toracic, s-a creat un „tunel” retrosternal, prin spatele sternului, pana la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul. Ultima etapa a presupus suturarea precisa a celor doua structuri, asigurand o etansare perfecta pentru a preveni scurgerile si a permite trecerea normala a alimentelor.”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracica, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Operatia, care a facut posibila salvarea vietii pacientului, a durat mai bine de 5 ore si a fost realizata de o echipa complexa formata din chirurg toracic, chirurg generalist si medic anestezist. Scopul final a fost acela de a oferi pacientului o calitate imbunatatita a vietii, eliminand simptomele asociate fistulei eso-traheale si restabilind functionalitatea normala a tractului digestiv.
„Interventiile chirurgicale esofagiene sunt foarte complexe si se numara printre cele mai grele operatii. Acestea presupun, pe langa timpul indelungat pe care pacientul il petrece pe masa de operatie, abilitati speciale ale echipei operatorii, iar riscurile sunt foarte ridicate. Urmarirea postoperatorie a pacientului in acest caz este foarte importanta, si asta pentru ca, dupa finalizarea interventiei, acesta are nevoie de o ingrijire speciala, atat din partea echipei de terapie intensiva, cat si a medicului chirurg, pentru reluarea tranzitului intestinal, pentru indepartarea eventualelor ‘colectii’ aparute, pentru anumite fistule postoperatorii. Deci, vorbim de o chirurgie grea”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracica, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
De la inceputul anului, in cadrul Sectiei de Chirurgie Toracica a Spitalului Victor Babes au fost realizate peste 100 de interventii chirurgicale, majoritatea cu abord minim invaziv.