TIMISOARA. O noua premiera medicala a avut loc la Timisoara. Un pacient de 62 de ani, care suferea de cancer de prostata, a fost operat joi cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical din estul Europei. Medicii de la sectia de Urologie a Spitalului Judetean, impreuna cu un specialist francez, au efectuat interventia minim invaziva, iar pacientul va sta in spital doar cateva zile.
“Pacienti operati de cancer de prostata, in afara de faptul că sunt operati chirugical trebuie sa fie după interventie continenti urinar, sa nu piarda urina si integritatea functiei sexuale. Robotul pe care l-am folosit permite efecturarea unor operatii extrem de precise”, a spus medicul Viorel Bucuras, seful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.
De astfel de operatii minim invazive vor beneficia gratuit aproximativ 200 de bolnavi din Timis in urmatorii trei ani, in cadrul proiectului „Robocape”. Iar cheltuielile pe care le presupune fiecare interventie, cuprinse intre 3000 si 5000 de euro, vor fi suportate din bugetul proiectului, in valoare de 1,5 milioane de euro.
„Deocamdata este rezonabil sa facem doua operatii pe saptamana, pentru ca si pentru noi este momentan o curba de invatare. Dupa ce vom invata si vom avea resurse materiale, vom putea face si doua operatii pe zi”, a declarat si medicul Lazar Fulger, seful Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judetean Timisoara.
Pentru ca tehnica de chirurgie robotica sa poata fi folosita si dupa finalizarea proiectului, iar pacientii sa beneficieze de ea in mod gratuit, medicii au cerut deja Ministerului Sanatatii reintroducerea finantarii in cadrul programului de chirurgie robotica, sistat din anul 2013.
Momentan, pacientii care sufera de cancer de rect sau de prostata vor putea fi operati cu ajutorul robotului chirurgical, insa doar daca boala e depistata in stadii incipiente. Iar medicii vor sa introduca pe lista operatiilor si cancerul de col uterin.
Robotul achizitionat in cadrul Spitalului Judetean Timisoara este unul de mare precizie. Acesta are o mai mare finete si acuratete decat mana unui chirurg si este controlat de medic cu ajutorul unei console, actionata de la distanta.
Cumpararea aparatului face parte a unui proiect mai mare, in valoare de 4 milioane de euro, care se va intinde pe o perioada de cinci ani.