UPDATE: Doar doi consilieri locali au votat impotriva acestui proiect. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat cu 21 de voturi pentru si doua impotriva.
”Suntem aproape de a avea centrul istoric pietonal. In jurul centrului istoric vom avea un inel de circulatie cu sens unic, prin transformarea pasajului subteran. Vom avea parcare cu 700 de locuri in subteran. Inelul 1 de trafic va revolutiona traficul din orasul nostru”, a spus primarul Nicolae Robu.
Unul dintre consilierii locali, Romanita Jumanca (PSD), a atras atentia ca nu exista in DEX (n.r. Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) cuvantul ”subpasaj” folosit atat de primarul Nicolae Robu, cat si in proiectul de hotarare. Jumanca a propus un amendament pentru schimbarea acestui cuvant in ”pasaj subteran”.
”Recunosc, eu folosesc acest cuvant. S-a incetatenit, chiar daca nu exista in DEX”, a spus Nicolae Robu.
Amendamentul propus de Romanita Jumanca a fost votat de toti cei 23 de consilieri locali prezenti la sedinta de marti. Cu toate ca alesii locali au fost de acord cu exproprierea, proprietarii celor trei spatii din centru nu sunt foarte incantati de suma.
„Mi-au transmis ca nu sunt de acord cu valoarea, asa s-au exprimat verbal, dar vom vedea daca vor fi sau nu. In contractul pe baza caruia s-a facut primul pas in aducerea in proprietatea municipalitatii a subpasajului, firma SC Art SRL a acceptat o clauza prin care se prevede ca nu mai are niciun fel de pretentie din partea municipalitatii nici asupra sumei de aproape 500.000 de euro, diferenta intre valoarea pasajului si cea a celor trei terenuri si nici la alte diferente. Pe baza acelei clauze, noi am avut posibilitatea sa nu-i oferim acum, la expropriere, suma care a fost stabilita de catre evaluatori la acea vreme, ci o suma corectata cu un coeficient destul de dur, 0,6875, care rezulta din procesul de negociere pe care l-am purtat la acea vreme, care a avut agreerea partenerului. Trebuia sa ii dam 285.000 de euro. Cele doua terenuri pe care le-am dat noi pentru prima parte din subpasaj, cea mai mare, valorau mai putin decat subpasajul si ar fi trebuit sa compensam acea diferenta de valoare in pasul doi si apoi cele doua firme, Al Fer Crom si Art, sa-si regleze intre ele lucrurile. Dar, prin acea clauza, Art a renuntat la orice pretentie”, a explicat Nicolae Robu.
_____________________
TIMISOARA. Desi consilierii locali au votat in urma cu doi ani un schimb de 3 terenuri pentru pasajul pietonal subteran din centrul Timisoarei si pentru a scapa de „Acvariul” din Piata Victoriei, acesta nu s-a concretizat in totalitate. Asa se face ca reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa-i si despagubeasca pe proprietarii celebrei constructii de sticla, care pana acum au intrat in posesia a doua dintre proprietatile primite la schimb.
Dupa ce a organizat o conferinta de presa in care a semnat certificatul de urbanism pentru demolare si s-a dus in prag de sarbatori sa dea jos primul surub de la fostul „Acvariu” din Piata Operei, primarul Nicolae Robu mai are de furca cu marea promisiune din campania electorala.
In noiembrie 2012, alesii aprobau schimbul a 3 terenuri din patrimoniul orasului pentru pasajul subteran pietonal din centru, dar si pentru demolarea celebrului „Acvariu”. S-a decis atunci ca doua dintre proprietatile imobiliare sa treaca din patrimoniul public in cel privat al municipalitatii, iar pentru al treilea se astepta o clarificare juridica. Se statea asadar dupa o hotarare de guvern, care nu s-a dat nici pana in ziua de astazi.
Potrivit unei expertize intocmite de o firma, pasajul din centru a fost estimat la 1,6 milioane euro, iar cele 3 terenuri pe care Primaria Timisoara le va da la schimb valoreaza 1,1 milioane euro.
Proprietatile imobiliare, care insumeaza peste 8.000 de metri patrati, sunt: un teren de 3.230 de metri patrati aflat la intersectia Calea Bogdanestilor cu Cetatii, un altul de 1.253 metri patrati in Piata 700 (n.r. pe care a fost mutata constructia de sticla), si inca unul pe str. Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in suprafata de 3.600 metri patrati. Acesta din urma este cel cu situatia neclara.
Pentru ca Guvernul nu a catadicsit sa treaca terenul respectiv in patrimoniul orasului si pentru ca Administratia Robu vrea sa dea drumul proiectului de realizare a pasajului subteran auto prin Piata Victoriei, in sedinta ordinara de marti, alesii vor avea pe mese un proiect de hotarare prin care municipalitatea ii va despagubi pe proprietari cu aproape 150.000 de euro, pentru 3 spatii cu alta destinatie ramase in centru. Practic, este o inlocuire pentru terenul care n-a intrat inca in posesia celor care detineau pasajul pietonal din Piata Victoriei. Totodata, consilierii vor anula si hotararea veche privind cel de-al treilea teren.
„Se aproba dobandirea dreptului de proprietate asupra imobilelor identificate ca SAD1, SAD2 si SAD3, proprietatea SC Al Fer Crom Design SRL, afectate de investitia de utilitate publica denumita Inel 1 centura, prin expropriere, la pretul de 118.319 euro fara TVA, stabilit prin raportul de evaluare intocmit de SC Consultim SA si reconsiderat in urma HCL 205 din 2012 pentru aprobarea negocierii privind schimbul de imobile intre Municipiul Timisoara si SC Al Fer Crom SRL si SC Art SRL”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare. Vorbim asadar de jumatate de milion de lei, aproape 150.000 de euro, cu tot cu TVA, bani ce vor fi luati din bugetul orasului.
Ce spune primarul Nicolae Robu?
Edilul-sef al Timisoarei sustine ca nu se mai poate astepta dupa o hotarare de guvern pentru ca schimbul sa fie concretizat, asa ca cel mai bine se apeleaza la procedura de expropriere, terenul din centru fiind unul de utilitate publica.
„In situatia in care in vara lui 2015 proiectul de transformare a centrului istoric in zona pietonala va fi finalizat, a devenit stringenta inchiderea inelului 1 de trafic auto prin Piata Victoriei si redefinirea traficului pe el, in varianta cu sens unic. Exista, pana acum, studiu de prefezabilitate finalizat si SF aproape gata, trebuie sa trecem cat mai curand la PT si apoi la licitarea executiei si la executia propriu-zisa. Acesti ultimi pasi nu pot fi, insa, facuti, intrucat o parte din subpasajul actual inca nu este al Primariei, aceasta neputand da la schimb pentru aceasta parte terenul aprobat, el nefiind trecut nici acum de catre Guvern in patrimoniul Primariei. In situatia data, am propus CLT renuntarea la schimb pentru partea in speta (trei SAD-uri) si folosirea mecanismului exproprierii cu justa despagubire, insemnand preluarea imediata in patrimoniul PMT a celor trei SAD-uri si despagubirea proprietarului fie cu suma propusa de PMT, daca proprietarul se declara multumit, fie cu o suma ce se va stabili de catre instanta”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.
Potrivit edilului-sef, pasajul subteran auto din centru s-ar face mult mai usor si ar costa mult mai putin daca s-ar porni de la pasajul pietonal deja existent decat daca s-ar porni de la zero. Ramane de vazut cum vor vota consilierii locali pana la urma.