TIMISOARA. Pista celor 1000 de stalpi loveste din nou la Timisoara! Dupa ce in 1 octombrie opiniatimisoarei.ro va prezenta pista amenajata pe Splaiul Tudor Vladimirescu unde fusesera montati o groaza de stalpisori de metal care sa separe banda pentru biciclete de carosabil, explicatia autoritatilor a fost ca aceasta era cea mai buna metoda sa-i tina deoparte pe soferii nesimtiti care si-ar fi parcat masinile pe drumul biciclistilor.
Stalpisorii sunt prevazuti in proiectul de reamenajare a malurilor Begai, declara atunci viceprimarul Timisoarei Dan Diaconu.
“Stalpisorii stradali sunt prevazuti in proiectul de reamenajare a malurilor Begai. Confectionati din metal, ei au rolul de a proteja pista de bicicleta sau trotuarul de parcarile ilegale precum si de accesul auto. In proiect sunt prevazuti un numar de 6.720 de bolarzi, pe o lungime de aproximativ 5 kilometri. Practic, oriunde exista o vecinatate directa intre pista si carosabil se vor monta astfel de structuri. Pentru restul de suprafete sunt prevazute spatii verzi si copaci intre pista si carosabil”, declara in octombrie, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Iata insa ca stalpisori cu nemiluita apar si in alte locuri in care masinile n-aveau cum sa tulbure mersul pe doua roti sub nicio forma: chiar in buza apei, de-a lungul Begai.
Instalarea lor este de-a dreptul inexplicabila si a atras revolta biciclistilor timisoreni care se intrec in comentarii pe Facebook si trag un semnal de alarma ca stalpii sunt un real pericol.
„Sifonati banii in alta parte si lasati pistele de biciclete in pace ca nu avem nevoie de stalpisorii vostri pusi din metru in metru !!! Asa ceva n-o sa vezi niciodata intr-un oras european condus de oameni intregi la minte – parerea mea. Un calcul simplu sa zicem 20-30EUR/stalp pret minim cu montaj cu tot, ne poate da o idee despre dimensiunea afacerii„, apreciaza un comentator pe FB.
„Stâlpii sunt necesari. ar putea parca pe pistă toţi cei care se plimba pe Bega cu vehicule amfibii pe pernă de aer„, scrie un altul.
„Si eu sunt de parere ca protejeaza biciclistii sa nu cada in Bega :))„, face haz de necaz un biciclist pe FB.
„asta-i jaf, prostie si oligofrenie curata… nimeni nu este atat de imbecil sa monteze CAPCANE gratis pe pista de bicicleta… un sarlatan de la primarie incaseaza bani grei pentru stalpii astia, care-ti fac tie viata imposibila… AJUNGE…ASTA-I DEJA PREA MULT…!„, comenteaza altul.
„Stalpii aia nu protejeaza biciclistii, ci mai rau ii raneste in caz de accident + ca nu urca nici o ambarcatiune pe pista sa parcheze„, conchide un alt biciclist.
Timisoreanul Catalin Popute a realizat si un filmulet in zona Solventul care infatiseaza stalpii plantati pe malul Begai, de-a lungul pistei de biciclete.
Reprezentantii Primariei Timisoara au ramas si ei uimiti de multimea de stalpisori instalati pe malul raului Bega.
„Am cerut explicatii cu privire la amplasarea acelor stalpisori. Proiectantii au considerat ca aceasta masura este una normala, noi nu consideram asta. Ei au justificat-o prin prezenta rampei ISU din zona, pentru malul Begai. Nu cred ca exista niciun fel de justificare pentru o asemenea prostie. Din punctul meu de vedere, este si o initiativa extrem de periculoasa pentru biciclisti si pentru pietoni. Ca atare, i-am rugat sa demonteze acei stalpisori. Din punctul meu de vedere, sper ca acesta va fi impartasit si de catre proiectant si de catre constructor, singurul loc in care stalpisorii trebuie sa existe este la delimitarea intre carosabil si trotuar, respectiv pista de biciclete, pentru a impiedica accesul auto pe aceste structuri. In nicio alta situatie nu mi se pare normala prezenta lor. Pentru protectia biciclistilor si pentru a nu permite accesul auto pe pista de bicicleta, respectiv pe trotuar, stalpisorii sunt o solutie pe care nu am inventat-o noi”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro in aceasta dimineata viceprimarul Dan Diaconu.
***
Lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la jumatatea anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.
Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega.
Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.