TIMISOARA. Inceputul de an aduce cu sine o binemeritata recunoastere a parcursului, a relevantei si a vizibilitatii Teatrului National din Timisoara. In insasi ziua in care Romania celebreaza cultura nationala, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a conferit Teatrului National, prin managerul sau, Ada Hausvater, ordinul Meritul Cultural in grad de comandor, acordat „pentru talentul si serviciile deosebite aduse culturii, artei, stiintei si promovarii spiritului caritabil, prin opere de creatie, interpretare si sociale, de impact national”.
Festivitatea de decernare a acestei inalte distinctii a avut loc la Palatul Cotroceni.
Teatrul National a facut o calatorie palpitanta, desi adesea dificila, in acesti 15 ani in care coerenta manageriala si urmarirea obstinata a obiectivelor au dus la eliberarea Teatrului National din Timisoara de rutina trecutului si la transformarea sa intr-un important centru teatral romanesc, orientat inspre comunitate si inspre participarea activa la evolutia spirituala, culturala si civica a societatii.
Calitatea repertoriului, valoarea trupei Nationalului, imbogatirea infrastructurii culturale cu doua sali de spectacole (Sala 2 si Studio „Utu Strugari”) si cu Atelierele „Fabrica de decoruri”, amploarea festivalului si transformarea lui intr-un demers international, recunoscut la nivel european, initiativele si proiectele cu impact civic si social si, nu in ultimul rand, construirea unei platforme comune pentru teatru si educatie atat pentru tinerii artisti, carora programul „Debut” le ofera spatiu de exprimare, cat si in ce priveste amatorii de teatru de orice varsta, reuniti in jurul Teatrului National in cadrul programului „Ora de teatru”, sunt doar o parte dintre jaloanele acestui drum.
Aceasta recunoastere vine ca o onoranta completare a distinctiilor conferite Teatrului National in acest deceniu si jumatate, decernate de foruri din Romania si din strainatate.
Este deosebit de important momentul in care aceasta distinctie este acordata, caci are meritul de a pune in lumina formulele inovatoare si optimismul activ si implicat al Teatrului National in, probabil, cea mai dificila proba de rezistenta si adaptare prin care trece societatea romaneasca.
Dincolo de acest important moment de recunoastere publica, Teatrul National isi continua drumul, cu speranta ca ceea ce va conduce in cultura este profesionalismul iar principiul sau director va ramane si pe mai departe acelasi: imprimarea in constiinta publica a faptului ca teatrul reprezinta o inestimabila poarta de acces catre viitor, ca teatrul si cultura, in ansamblul ei, in profunda interdependenta cu educatia, definesc trasaturile generatiilor de maine si, astfel, construiesc viitorul Romaniei in datele sale esentiale de evolutie spirituala.