Viceprimarul Adrian Orza propunea ca organizatorii de evenimente care nu respecta noua hotarare sa fie pasibili de amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei pentru “lipirea sau distribuirea, direct sau prin intermediul altor persoane, a posterelor, afiselor sau anunturilor publicitare in alte locuri decat cele autorizate” sau necuratarea lor in termen de 15 zile dupa eveniment.
Presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, Petru Olariu, a cerut dezbatere publica pentru modificarea Hotararii de Consiliu Local 371 privind constatarea si sanctionarea contraventiilor pe teritoriul orasului si, implicit, retragerea proiectului de pe ordinea de zi a sedintei ordinare care a avut loc marti. Primarul Gheorghe Ciuhandu a refuzat sa-l retraga, asa ca a fost nevoie de votul consilierilor.
„Am promovat acest proiect cu Politia Locala tocmai in perspectiva alegerilor locale pentru ca orasul asta sa nu se transforme intr-o sursa de afisaj necontrolata. Am dori ca domeniul public sa se mentina la modul decent. Eu nu retrag proiectul, pentru ca vine o perioada agitata si as dori ca totusi orasul asta se se conformeze unui aspect civilizat”, a spus Ciuhandu. Totusi, consilierii locali au votat retragerea proiectului de pe ordinea de zi, asa ca hotararea nu s-a mai modificat.
„Noua hotarare a suferit modificari care o fac si mai confuza si mai dificil de a fi insusita de cetateni. Mai mult, noile propuneri de modificare complica si mai mult hotararea, deoarece nu sunt clare si chiar incalca unele drepturi ale cetatenilor”, a acuzat Petru Olariu.
Daca Olariu i-a acuzat pe alesi ca vor sa impuna anumite reguli dure, viceprimarul Adrian Orza l-a incriminat pe acesta ca s-a implicat in jocuri politice si l-a intrebat, ironic, de ce nu se inscrie pe listele de consilieri.
„Domnule Olariu, dumneavoastra trebuie sa stiti un lucru: acest proiect a fost facut ca sa se faca ordine in oras. Trebuia sa veniti cu amendamente, nu sa blocati proiecte de hotarare! Dumneavoastra sunteti implicat politic, eu sunt lamurit”, a acuzat Orza.
De cealalta parte, Olariu spune ca, pe langa obligativitatea organizatorilor de evenimente de a curata locurile in care lipesc afise dupa terminarea evenimentelor, hotararea mai prevede si alte modificari.
„Noi suntem de acord si cu aceasta curatenie in oras, si cu tot, dar nu vine mie sa-mi faca ordine pe casa scarii. Ne pune acum sa punem un cos in fata casei scarii, asta nu este decat o sursa de mizerie. Ne cer sa colaboram cu organele de control, ca in 1989, pai ce-am ajuns, sa colaboram cu organele?”, s-a intrebat, retoric, presedintele FALT.
El spune ca proprietarii ar fi obligati sa intretina cladirile pe care le detin, prin efectuarea lucrarilor de reparatii, de curatare a spatiilor interioare; sa asigure repararea, spalarea geamurilor si a vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor si a copertinelor, a fatadelor cladirilor si a gardurilor, a chioscurilor in care isi desfasoara activitatea, inclusiv prin spalarea, curatarea inscrisurilor si desenelor care murdaresc aspectul estetic al bunului; sa curete curtile pe care le detin; sa asigure amplasarea de scrumiere la fiecare intrare din strada. In plus, proprietarii pot primi amenzi de pana la 1.000 de lei daca au mai mult de 2 animale de companie intr-un apartament, curte de folosinta comuna sau intr-o gospodarie individuala. Aceleasi amenzi s-ar da si pentru cei care nu iau masurile necesare pentru eliminarea oricaror surse de praf de pe spatiile sau terenurile pe care le detin.
Proiectul nu a fost insa aprobat in plenul de marti, asa ca, cel mai probabil, va fi reluat luna viitoare, in cazul in care Executivul Primariei Timisoara mai doreste modificarea HCL.