In fiecare an, numarul persoanelor care racesc sau pe care ii „prinde” gripa creste. In cazul multora dintre acestea, sistemul imunitar slabit le provoaca cele mai mari probleme. Dar, din capul locului, trebuie facuta o deosebire intre o simpla raceala si o gripa. Cele doua sunt afectiuni diferite.
Raceala este o afectiune a tractului respirator superior, cauzata de un virus. Simptomele sunt reprezentate de secretii nazale abundente, dureri de gat, tuse si febra. Gripa, pe de alta parte, desi prezinta aceleasi simptome, afectiunea este produsa de un alt tip de virus, iar febra este mult mai mare.
Cand raceala incepe sa va dea tarcoale, trebuie sa apelati la medicul de familie. Daca preferati sa nu ajungeti la acesta, exista mai multe leacuri babesti, naturiste, care sunt o alternativa serioasa la clasicele aspirina, fervex si paracetamol.
Usturoiul este unul dintre leacurile naturale ale gripei cu cea mai lunga traditie, fiind un antiseptic intestinal, pulmonar, tonic si cardiotonic. Pentru a combate raceala in stadiul incipient, sunt recomandati 5-6 catei de usturoi, zdrobiti si amestecati cu 10 lingurite de miere, care se consuma astfel: o lingurita din acest preparat la fiecare jumatate de ora. In prevenirea racelii, specialistii recomanda amestecarea unei jumatati de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara.
Baia fierbinte este a doua reteta mostenita de la predecesori. Pe langa faptul ca este nemaipomenit de relaxanta, reprezinta si un ajutor la indemana in momentul in care au aparut deja primele simptome ale racelii: frisoane usoare, dureri de gat si secretii nazale. Efectul puternic antigripal scade intr-un timp relativ rapid rezistenta microbilor. Atentie, dupa ce ati stat in cada umpluta cu apa fierbinte pentru 30-40 de minute, bagati-va in pat, sub asternut, pentru alta jumatate de ora.
Sa nu uitam de frectii. Mai eficiente decat un masaj, acestea au efecte foarte puternice in combaterea racelii, dar si a unei stari generale de oboseala. Pe langa spirt si carmol, in comert se gasesc multe alte produse fabricate pe baza de ingrediente naturale, cu concentratii bine calculate care ajuta la intensificarea circulatiei sangvine si relaxarea muschilor, iar produsele ce contin si uleiuri si esente, precum scortisoara, cimbrul, pinul etc. stimuleaza respiratia si ajuta la desfundarea cailor respiratorii.
Nu putem uita traditionala si mult verificata supa de pui. Parintii tuturor au folosit-o cand am fost mici, cu rezultate dintre cele mai bune. Supa se consuma fierbinte si este recomandat sa contina legume si verdeturi ca patrunjel si marar deoarece ele formeaza un eficient antibiotic natural si ajuta la eliberarea cailor respiratorii.
Unii dintre medicii naturisti recomanda siropul de ridichii. Iata cum se procedeaza: luam o ridiche neagra, de marime medie spre mare, pe care o taiem in trei, iar in interior scobim o gaura, in care punem 1-2 linguri de zahar sau miere si o lasam cateva ore pentru formarea siropului. Siropul rezultat se bea, cate 1-2 linguri de 3 ori pe zi. Acesta ajuta foarte mult la dezinflamarea gatului.
Dar folosirea in exces a tratamentelor naturiste poate provoca si reactii adverse organismului. Nu toate plantele sunt utile. Unele sunt total contraindicate pentru diverse boli, iar altele nu ar trebui luate pentru o perioada lunga de timp. Spre exemplu, extractul de zmeura, baut pentru mai mult de trei zile ca adjuvant antiinflamator, poate duce la distrugerea tesutului renal.
De asemenea, usturoiul este un antibiotic natural, dar consumul in exces poate conduce la distrugerea microflorei intestinale si, consumat pe stomacul gol poate cauza gastrita. In aceeasi situatie se afla mierea, considerata de multa lume panaceul perfect. Ea nu poate vindeca raceala, ci poate ajuta organismul sa lupte mai eficient in faza incipienta a bolii.
Cum putem preveni raceala si gripa
Raspunsul nu este simplu intrucat medicamentele sau tratamentul naturist nu functioneaza mereu. Dar pentru a reusi sa lupti cu raceala si sa respingi virusurile cat mai bine, un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare si cat mai putin stres este recomandat. Printre sfaturile care vizeaza prevenirea racelii se numara: renuntatul la fumat, deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug rezervele de vitamina C si de antioxidanti.
In acelasi timp, evitati sa mancati dulciuri pentru ca zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa aiba o reactie rapida impotriva infectiilor. Direct proportional cu scaderea consumului de dulciuri, trebuie sa creasca cel de legume si fructe bogate in vitamina C, precum citrice, kiwi, catina etc. Nu in ultimul rand, pentru a evita deshidratarea, trebuie consumata o cantitate suficienta de apa.