Opinia Timisoarei

Ovidiu Sola, vicepresedintele Federatiei Romane de Tenis: Anul acesta o sa fie la Timisoara un turneu de 10.000 de dolari rezervat fetelor


TIMISOARA. Interviu cu vicepresedintele Federatiei Romane de Tenis, Ovidiu Sola, care spune lucrurilor pe nume: „Unii vor rezultate cu orice chip, fara sa faca performanta“!

Noi, timisorenii, am avut rezultate foarte bune, la juniori, iar apoi tenismenii si jucatorii de tenis s-au pierdut la seniori. Cum se explica asta?
Nu se intampla numai la noi in Romania sau la Timisoara. Anul trecut am avut o etapa de campionat mondial, fete 14 ani si am vazut-o la lucru pe locul 1 european, Melinda Bencici. Era cea mai buna, cea mai tare, dar cu un joc extrem de ciudat si acum, la 15 ani parcursul sau are o directie gresita. E locul 15-20, dar pronosticul de crestere ca si performera e destul de greu de depasit.

Edina Galovits e un astfel de exemplu de la Timisoara. La juniori era cea mai buna, dar la seniori s-a pierdut in pluton…
Pe Edina Galovits am avut-o sub supraveghere cand avea 8 ani. Ea a avut un comportament extrem de ciudat si nu te puteai intelege cu ea. Scuipa, dadea cu rachetele, dar in rest era un talent deosebit. Ca orice parinte al unui copil talentat, parintii ei au crezut ca niciun antrenor nu e bun pentru talentul copilului lor si asa au schimbat vreo cinci antrenori in Timisoara, apoi s-au dus in America si de abia acolo ea a inceput sa prinda prima suta. Din punctul meu de vedere trebuie sa fie si din acestia, carne de tun. Daca ar fi asa, am taia de la locul 250 in jos si nu ar mai juca nimeni. In primii 10 greu patrunzi, dar mai greu e sa te mentii.

Cum e tenisul din Timisoara? Cand or sa mai apara rezultatele, performantele si in partea asta a tarii?
La copii si juniori o sa mai avem. La seniori nu pot sa va garantez asta. Noi incercam si o sa vedeti ca incet incet se vor misca lucrurile. De altfel, pentru asta am si fost cooptat ca si vicepresedinte al Federatiei. Facand o paranteza, Timisoara a fost intr-o groapa de potential, daca pot sa spun asa de cand a disparut ca si club Electrica Timisoara unde am fost si eu pana in ’95. Atunci sindicatul IRET nu a mai avut disponibilitatea de a subventiona sportul de performanta, doar cel sindical si de agrement. Selectia restringandu-se la doar 10% nu am mai avut motivatia sa continui. Plus ca si antrenorii au inceput sa plece, ba in Germania, ba in America. O sa vedeti ca anul acesta, dupa o absenta de 6 ani o sa fie la Timisoara un turneu de 10.000 de dolari rezervat fetelor. Lumea confunda performanta cu rezultatele. Una e sa scoti ce e mai bun din tine, sa-ti valorifici abilitatile. Unul face performanta in scris, in grafica, deci faci performanta in zona ta de compententa. Rezultatul este altceva. Este doar in urma competitiei. Poti sa faci performanta si fara sa faci competitie.

Se poate in tenis?
In tenis nu. Unii vor rezultate cu orice chip, fara sa faca performanta. Inveti niste standarde: de exemplu sa tina mingea in teren. Adversarul da mai bine in teren, dar nu castiga, deci nu are rezultate. E o logica de crestere continua. Nu totdeauna cei din frunte sunt cei mai buni. Exemplul cel mai bun e Roger Federer. Intamplator o cunosc pe sotia sa, Mirka, am arbitrat-o des, am mai vorbit mult cu ea si imi spune de Roger ca la 8 ani nu dadea nimeni 2 bani pe el. Nu facea rezultate, dar era serios, mai agitat, vroia, si a putut si mai tarziu.

Aveti bani sa faceti un astfel de turneu de 10.000 de dolari?
Sprijinul major e de la Primaria Timisoara. Facand din nou o paranteza, in Timisoara exista oameni potenti financiari. Multi m-au intrebat ce fac eu: am baza sportiva fac bani, e rentabil. Eu le-am spus: sportul nu e rentabil si i-am intrebat ce inseamna rentabilitate pentru ei? Pui pe masa investitia, cheltuieli, venituri, profit? Profitul in tenis excede partea financiara. Profitul este social, moral, educativ, sanatos, asta e profitul. Sa nu se inteleaga gresit, si sa creada lumea ca am facut doar un act caritabil. Am investit cat sa supravietuiesc, dar in rest ofer mult altora. Pentru o anumita categorie de investitori tenisul e o afaceri. Dai 35 de mii de euro si astepti 80.000 euro. in plus, legea sponsorizarii la noi nu e bine pusa la punct. Am avut multi care mi-au zis cand faceam turnee: „Hai sa-ti dau ceva“. Si le-am zis: „Eu vreau bani sportivi“ . Adica sa fii constient ca nu trebuie sa-mi dai bani ca sa te scapi de impozit. In Germania scapi de anumite impozite daca sponsorizezi anumite activitati. Una e sa sponsorizezi activitati sportive si alta o parada de moda. Una e sa sponsorizezi spitalul si alta o parada aviatica.

Mai vin copii la tenis?
Eu m-am intors in 2004 si am inceput sa revigorez atmosfera in Timisoara, care nu era una foarte buna. Au inceput sa dispara terenuri. Acum doua luni au disparut doua de la Tivoli, sa se faca o sala de mese, numai ca sa supravietuiasca, ii inteleg. Au disparut sase terenuri de la clubul Vanc, au disparut terenurile de la Electrotimis, acolo unde s-a facut teren de fotbal si piscina. Deci pot spune ca fotbalul ne cam incurca. Ca sa-i introduci pe copii trebuie sa ai baza unde sa-i inveti cum trebuie, sa le inoculezi dorinta de confruntare, de lupta.

Se poate face ceva pentru a readuce in prim planul Timisoarei tenisul?
Acum asta incercam. Am infiintat impreuna cu CS Tivoli si Sport for Fun, si cu alte cateva persoane fizice din Timisoara, impreuna cu Lop Tenis din Lugoj, Hermes din Severin Asociatia de Tenis a Banatului. Scopul este chiar acesta de a creea cat mai multe turnee. Am semnat si un contract de colaborare cu cei din Banatul sarbesc.  Asta inseamna ca vor veni din zona Pancevo sportivi, antrenori, vor veni cu idei de a promova acest sport vom avea resurse umane. Serbia este candidat la Uniunea Europeana, iar Bantul e o regiune distincta cum e Tirolul, Moldova, cu o identitate extrem de clara, formata din Banatul romanesc si cel sarbesc, iar asta va aduce mai multe turnee pentru ei. in Timisoara exista 3 cluburi private, Tivoli, al meu si Sport For Fun si avem fiecare dreptul la 4 turnee pe an, insa doar doua cluburi pot sa organizeze astfel de turnee. Sport for Fun nu au patrimoniul si atunci am decis ca cele patru de la ei sa fie doua aici la mine si la Tivoli, asa ca din start vor fi 12 turnee. Plus cei de la Lugoj, plus Severinul sa faca si ele o sa ajungem cam la acelasi nivel cu Bucresti. Pe langa astea, vor mai fi turneele internationale.

Dar avem antrenori in Timisoara sau in Romania pentru a-i pregati?
Antrenorul este centrul de interes al unui club. Un antrenor poate exista fara club. Prima faza va fi un curs de perfectionare a antrenorilor din acesta zona la Timisoara, pentru a schimba idei, mai inveti cum sa faci o incalzire, desi pare ca de multe ori nu ai ce invata. Sunt foarte multi cei care pot, dar nu vor. Au mentalitatea aceea: dar mie ce-mi iese. Eu imi iau banii pe ora, daca ajunge jucator bine, daca nu, iara bine. Anul trecut i-am avut aici si asa mi-au zis. Dar sunt si oameni ca domnul Merghies, om deosebit, care ia copii, se ocupa excelent de ei.

Ati lucrat atatia ani in Asia. Care este diferenta dintre tenisul din Asia si cel din Romania?
E simpla. 70% tenisul la ei e subventionat, deci nu apar astfel de probleme si se vede. Kazahstanul a fost in Grupa Mondiala la Cupa Davis, fetele sunt in grupa mondiala la Federation Cup. Plus ca foarte multi jucatori din acea zona: Kazahstan, Uzbekistan au emigrat in SUA, Rusia. Varvara Lepchenko e din Uzbekistan, dar scrie pe ea Statele Unite ale Americii. Denis Istomin locul 58 mondial, e din Uzbekistan, dar joaca pentru Rusia. E o pepiniera din care-si trag toti resursele.

Au talent mai mare ca al romanilor?
Sunt mult mai muncitori decat ai nostri. Ei nu au fite, asta poate si pentru ca fiind o societate mai conservatoare tentatiile sunt mai mici. in plus ei mai au inca amprenta calcaiului Uniunii Sovieticii, au disciplina aceea. incet incet si la ei au inceput tentatiile. in plus in zona aceea s-au facut investitii majore in bazele sportive. in 7 ani cat am stat acolo am organizat vreo 100 si ceva de turnee.

Actuala conducere a Federatiei Romane de Tenis, din care faceti parte, a avut un conflict prin care l-a dat afara pe Andrei Pavel din functia de capitan nejucator al echipei de Cupa Davis. Vorbim totusi de o fosta mare glorie a tenisului romanesc…
De la inceput vreau sa se stie ca nu am absolut nimic cu Andrei. E un baiat foarte bine intentionat, dar s-a bagat in ceva ce-l depaseste. Il respect pentru ce a facut in tenis. Revenind, acesti capitani de Cupa Davis au fost pusi in aceasta functie asa din deget, balcanic. Niciun capitan nu a fost numit de nimeni, nu l-a aprobat nimeni. I se spunea: de maine esti tu. Pai nu asa se face. Trebuia numit, trebuia sa i se spuna clar ce are de facut. El trebuia sa urmareasca juniori in turnee, jucatori. La el prima conditie ca sa faca anumite lucruri era sa fie in tara in primul rand. In 7 ani cat a fost el capitan au fost aceeasi jucatori in echipa de Cupa Davis. Eu am fost manager ani si ani de zile si le-am spus oamenilor ca nu exista o echipa eterna de Cupa Davis. E un lot de jucatori din care convoci pentru un meci de Cupa Davis pe X,Y,Z. Asta e sistemul normal. Uitati-va la echipa Frantei de la meci la meci se schimba, sunt altii. Dupa al doilea meci de Cupa Davis cu Cehia cand scorul era de 3-0 pentru Cehia el intreba pe cine sa bage in teren pentru ca nimeni nu vrea sa intre. Pai ce capitan de Cupa Davis esti tu? Nicio fosta glorie nu poate tine prizoniera a numelui sau o institutie. Si Nastase a fost capitan de Cupa Davis. De ce oare s-a schimbat daca doar el poate. Plus ca a fost chemat sa promoveze tenisul alaturi de Ruxandra Dragomir si a refuzat.

Da, dar Andrei Pavel, a venit la Timisoara cu Ilie Nastase, cu Yanick Noah si cu Tiriac in Piata Operei la un meci de tenis cu copiii din oras…
Da, dar a fost facuta datorita turneului de la Bucuresti, organizat de o banca. O data la 5 ani, 10 minute vi se pare mult? Foarte bine ca au venit, nu pot sa-i spun sa nu mai vina. Dar eu la baza sunt inginer si am o vorba: e necesar, dar nu suficient.

Exit mobile version