TIMISOARA. Are 19 ani, este din Timisoara si a fost acceptat la Oxford. Dupa teste si interviuri, dupa scrisori de intentie si chestionare completate, dupa o vara petrecuta in fata cartii de matematica, a fost acceptat la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume.
Roland Batovski este elev in clasa a XII MI2 la Colegiul National „C.D. Loga” din Timisoara. Si-a dorit dintotdeauna sa studieze la o universitate de prestigiu, iar acest vis i s-a indeplinit in acest an. A muncit mult. In timp ce colegii lui mergeau la discoteca sau la club, in timp ce multi dintre prieteni mergeau la plaja sau la munte, cu cortul, vara trecuta Roland a stat cu cartea de matematica in fata si s-a pregatit pentru interviurile de la Oxford.
„Roland este un elev pe care iti face placere sa-l ai la ora. Este atent si mereu pune intrebari prin care puncteaza foarte bine ce vrea sa stie”, ne spune Mihai Neamtu, profesorul de matematica al lui Roland. „Vara trecuta, cand colegii lui erau in vacanta, Roland m-a sunat si m-a rugat sa facem in avans cateva capitole din materia de clasa a XII-a pentru a fi bine pregatit pentru interviul de la Oxford. Si-a sacrificat timpul liber pentru a ajunge acolo unde si-a dorit”, spune cu admiratie profesorul preferat al elevului.
Cinci universitati din strainatate a vizat Roland Batovski. Toate din Marea Britanie. Pentru ca studiile peste ocean sunt mai scumpe, Regatul Unit a fost varianta ideala, mai ales ca cele mai bune universitati din Europa isi au sediul in acest loc.
Oxford, York, Southampton, Imperial College London si Warwick sunt cele cinci universitati la care a aplicat. Pentru fiecare, timisorenul a vizat Computer Science. Nu vrea altceva. Ii place matematica si vrea sa faca o meserie din asta. Oxford l-a acceptat prima. Mai intai l-a chemat la un interviu. Apoi la al doilea. Apoi la al treilea. Cand a ajuns in fata celui de-al patrulea profesor diferit si a inceput sa rezolve problemele de matematica pe care i le-a pus in fata, a stiut ca va fi admis. A stiut ca a reusit. Restul a fost o formalitate. Singura conditie pe care universitarii britanici i-au pus-o a fost sa termine Bacalaureatul cu o medie de cel putin 8. „E floare la ureche acum”, spune plin de incredere adolescentul. La scurt timp au venit raspunsurile de la alte doua universitati: York, Southampton. L-au acceptat si acestea. Dar nu mai conteaza. Oxfordul e crema, e locul unde orice adolescent viseaza sa ajunga. Roland a ajuns.
Numai ca nu este adolescent. Cand stai de vorba cu Roland, ai in fata ta un tanar sigur pe el, care stie ce vrea si e foarte hotarat. Cand spune „floare la ureche”, nu o face din aroganta, ci pentru ca stie ca examenul national chiar nu mai constituie o problema. Intr-o perioada in care multi adolescenti se plang de faptul ca sunt amplasate camere de supraveghere la Bacalaureat, Roland stie ca, dupa munca depusa de el in anii de liceu, incepe sa culeaga roadele.
„Ei nu cauta sa vada cate cunostinte ai intr-un domeniu. Se axeaza pe gandire. Vor sa vada cum gandesti problema. De aceea am fost la patru interviuri”, ne explica tanarul de clasa a XII-a. „Mie imi place foarte mult sa schiez. Este sportul meu preferat. De 15 ani merg in fiecare iarna la schi. Cant la pian de doi ani si am facut karate opt ani. Ei au vrut sa vada cum ma descurc la matematica si informatica. Pe asta s-au axat toate interviurile”, recunoaste Roland.
„Il stiu pe Roland de aproape 4 ani. Este un elev care stie ce vrea. Este foarte riguros si atent. Se asaza eficient pe ceea ce face. El a stiut ca vrea sa mearga la Oxford si a mers tintit. S-a pregatit din timp. Multi dintre tinerii din generatia lui sunt nehotarati, nu stiu ce sa aleaga, nu stiu ce vor. El stie. Iar asta e o foarte mare calitate a lui”, il caracterizeaza diriginta lui, Bianca Popescu.
Integrat in colectiv, atent la colegi, dar concentrat pe ce-si doreste de la viata, Roland este laudat si de profesorul sau preferat, Mihai Neamtu. Inainte sa publicam articolul,
Roland a insistat sa apara intr-o fotografie alaturi de profesorul de matematica. „Mi-a placut ambitia cu care a abordat acest drum. Aproape fiecare pauza de dupa ora pe care o am la clasa lui, ma roaga sa raman cu el si ma mai intreaba cate ceva. E foarte motivat si interesat. E o placere sa lucrezi cu asemenea elevi”, recunoaste profesorul Mihai Nemtu.
„Este un elev deosebit. Nu predau la clasa lui, dar am vazut cum interactioneaza cu colegii lui. Iar profesorii de la clasa il lauda. E un elev care isi doreste stiind ce poate realiza si se pregateste pentru acest lucru. Il felicit pentru ce a obtinut pana acum”, ne spune si Milin Tihomir, directorul Colegiului National „C.D. Loga” din Timisoara.
Costurile
Sa inveti la una dintre cele mai bune universitati din lume inseamna sa investesti in educatia ta. Bani pe care ii recuperezi dupa ce absolvesti studiile si te angajezi pe salarii astronomice. 9.000 de lire pe an il costa pe timisorean studiile la Oxford. Printr-un imprumut de la guvernul britanic, el reuseste sa-si plateasca studiile. Conditia este ca, dupa absolvire, dupa ce se angajeaza, daca are un salariu de peste 21.000 de lire pe an, sa le returneze imprumutul. Daca primeste sub 21.000 de lire pe an, imprumutul este sters de guvern. Deci este o situatie fericita, indiferent de caz. Problema se pune la intretinere. Pentru ca cele 9.000 de lire asigura numai taxele de scolarizare. Cazarea, masa si cheltuielile sunt din buzunarul propriu. Pentru asta, Roland are nevoie in fiecare an de aproximativ 5.000 de lire sterline. „E drept, daca ai rezultate, primesti oferte de bursa si poti scapa si sa nu mai platesti tu aproape niciun ban”, recunoaste viitorul absolvent al „C.D. Loga”.