Timișoara are un potențial turistic și cultural enorm, însă autoritățile locale nu au fost preocupate să valorifice la maximum acest aspect. Situația este cu atât mai delicată cu cât municipiul de pe Bega a intrat în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Aspectul îl preocupă într-o mare măsură pe candidatul PMP la Primăria Timișoara, Marius Dugulescu. Și nu doar la nivel declarativ, ci are soluții concrete pentru dezvoltarea turismului și revigorarea culturală a orașului.
“Statul, conform articolului 33, aliniatul (3), din Constituția României, este obligat să asigure păstrarea identității spirituale, sprijinirea culturii naționale, stimularea artelor, protejarea și conservarea moștenirii culturale, dezvoltarea creativității contemporane, promovarea valorilor culturale și artistice ale României în lume. Patrimoniul cultural al orașului reprezintă cea mai importantă moștenire pe care Timișoara o poate valorifica prin aducerea ei în spațiul european. Cultura, în diversitatea ei istorică, este expresia identității noastre, a timișorenilor”, spune candidatul Partidului Mișcarea Populară la Primăria Timișoara, Marius Dugulescu.
Acesta vrea o promovare puternică a orașului ca destinație turistică, valorificarea monumentelor istorice, a patrimoniului architectural și a meșteșugurilor artistice, ocrotirea și conservarea identităților culturale, a tradițiilor și moștenirii culturale, precum și implementarea proiectului “Timișoara – oraș al Revoluției din 1989”.
“Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara a fost una autentică, una în care tineri neînarmați au învins sistemul comunist. Această filă a istoriei nu trebuie uitată de tânăra generație și nici de generațiile următoare, povestea eroilor de la Timișoara trebuie pusă la loc de cinste prin înființarea unui Muzeu al Revoluției din Decembrie 1989. Muzeul va fi îndeosebi expresia semnificației istorice din Decembrie 1989 dar va conține, de asemenea, și colecții ce vor ilustra condiții de viață sub socialismul de stat, cultura comunistă, represiunea și formele de rezistență”, mai spune Marius Dugulescu.
Cele mai importante obiective care trebuie atinse în perioada următoare sunt, în opinia lui Marius Dugulescu: susținerea candidaturii orașului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021; asigurarea drepturilor culturale tuturor cetățenilor: acces la cultură și participare la viața culturală; întărirea capacității instituționale a Primăriei Timișoara de a elabora proiecte publice în domeniul culturii și turismului și de a accesa fonduri nerambursabile adresate programelor în domeniul cultural și turistic.
Ca premiere, Timișoara se mândrește cu prima fabrică de bere de pe teritoriul României, cu primul canal navigabil, cu primul Spital Municipal, cu primul ziar apărut atât în România, cât și în sud-estul Europei, cu primul serviciu telegrafic, cu prima rețea de telefonie și cu primele proiecții cinematografice din țară. Orașul de pe Bega este cunoscut și prin prisma faptului ca a avut prima stație de salvare din România. În plus, în Timișoara a circulat al doilea tramvai tras de cai și, de asemenea, al doilea tramvai electric într-un oraș din România, după București. Iluminatul stradal a avut și el mai multe premiere în capitala Banatului: Timișoara a fost primul oraș din monarhie iluminat cu lămpi, a fost ulterior primul oraș al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz, și, de asemenea, primul oraș din Europa cu iluminare stradală electrică. Timișoara este singurul oraș european cu trei teatre de stat în aceeași clădire (în limba română, maghiară și germană) și de asemenea primul oraș liber de comunism, din România.