Domnule Bîrsăşteanu, candidaţi alături de o echipă puternică, vizibilă şi foarte motivată. Se spune că a contat foarte mult decizia dumneavoastră în stabilirea listei finale.
Ca preşedinte al organizaţiei municipale era normal să fiu implicat în stabilirea listei de candidaţi. De asemenea, poziţia mea de candidat la funcţia de primar mi-a dat ocazia să aleg echipa cu care să intru în bătălia electorală. Sunt foarte mândru de faptul că venim cu cea mai articulată listă şi cu cele mai bune propuneri pentru viitorul Consiliu Local. Sunt oameni de succes în profesiile lor, individualităţi, oameni cu activitate excelentă în comunitate, preocupaţi să schimbe în bine Timişoara, oameni dispuşi să muncească în folosul cetăţenilor.
Aveţi medici, avocaţi, economişti, inclusiv un regizor de teatru…
Sunt nume cunoscute, profesionişti cu CV-uri excelente, oameni cu experienţă, tineri, doamne, domnişoare, candidaţi care întrunesc cele mai exigente criterii. Îmi doresc ca foarte mulţi dintre ei să se regăsească în viitorul consiliu.
Cât de importantă este colaborarea primar-consilieri locali ? Presupun că nu întâmplător aţi mizat tare pe lista de candidaţi pentru CLT.
Primarul fără Consiliul Local este ca maşina fără roţi. Colaborarea primar-consilieri este vitală. Într-un sistem normal care funcţionează pe principii legale şi corecte, primarul pune în aplicare deciziile Consiliului Local. Chiar dacă edilul propune proiecte, acestea primesc forma finală de aplicare în consiliu, după dezbaterea prealabilă cu cetăţenii şi societatea civilă, iar în final, primarul împreună cu aparatul administrativ le pun în practică. Deci relaţia primar-consiliu trebuie să funcţioneze la modul cel mai profesionist, într-un climat neostil, să fie transparentă, astfel ca cetăţenii să fie reprezentaţi cât mai bine iar oraşul să beneficieze de proiecte cât mai articulate.
Cum vă imaginaţi că ar trebuie să fie relaţia primarului Florin Bîrsăşteanu cu Consiliul Local ?
Nici într-un caz aşa cum a funcţionat în ultimii patru ani cu Nicolae Robu. Au fost patru ani în care primarul nu a făcut altceva decât a încercat sistematic să le bage pe gât consilierilor proiectele dorite de el şi atunci când aceştia au refuzat, cum a fost cazul celor de la PSD, i-a acuzat că acţionează împotriva oraşului. Singura părere care a contat a fost a lui. Cetăţenii nu au contat deloc, dezbaterile publice au fost doar mimate, ONG-urile nu au găsit dialog. Consilierii tributari primarului au votat tot timpul după cum li s-a cerut chiar dacă proiectele au adus prejudicii directe oraşului. Atitudinea primarului a fost abuzivă şi dictatorială. Timişoara nu merită aşa ceva, Timişoara are nevoie de construcţie şi dezvoltare, de viziune şi de dezbatere. Timişoara are nevoie de calm. Îmi doresc oameni competenţi a căror singură prioritate, atunci când votează, să fie proiectele în folosul cetăţenilor şi al oraşului. Îmi doresc colaborare, dialog, cooperare, dezbateri pe proiecte şi nu pe doctrine politice. Trebuie să punem capăt circului şi ambiţiilor şi să facem front comun pentru binele comunităţii, pentru binele nostru al tuturor, pentru binele Timişoarei.