TIMISOARA. Controalele facute de medici in scolile si gradinitele din judetul Timis, incepute imediat dupa 15 septembrie, au scos la iveala, si anul acesta, lucruri ingrijoratoare. Raia si paduchii sunt printre cele mai grave probleme intalnite in randul micutilor, mai ales ca sunt extrem de contagioase si se pot imprastia cu viteza chiar si de la o clasa la alta.
In urma controalelor facute in scoli si gradinite din judet au fost depistate 176 de cazuri in care copiii au ajuns in clasa cu paduchi. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta numarul cazurilor de raie s-a inmultit in randul elevilor. Mai exact, au fost descoperite 7 situatii in care copiii s-au dus la scoala cu scabie.
Au fost depistate si 1485 de cazuri de rosu in gat si 102 cazuri de micoze.
Conform personalului medical din cabinetele medicale scolare au fost examinati 66.604 de copii din tot judetul Timis.
Pentru cazurile copiilor depistati cu paduchi si scabie, s-a stabilit, la nivelul fiecarei scoli, recontrolul. Iar medicii din cabinetele scolare le-au recomandat copiilor tratamente adecvate pentru fiecare afectiune.
Sa fie selife-ul vinovat de transmiterea paduchilor in scolile din Timis?
Pe retelele de socializare, un numar tot mai mare de parinti cer sfaturi pentru a scapa de paduchii adusi de copiii care i-au luat de la scoala.
„Mai gasesc undeva petrol? Stiu ca pe vremuri cu petrol se dadeau copiii in cap ca sa scape de paduchi…”, scrie una dintre mamici.
„Stiti sa-mi spuneti ceva produse bune pentru paduchi, de la farmacie?”, intreaba o alta.
Medicii spun ca, cel putin in scolile din orase, unde majoritatea copiilor au telefoane mobile de ultima generatie, cauza transmiterii paduchilor ar putea fi si fotografiile de tip „selfie” – care ii determina pe elevi sa isi apropie capetele pentru a intra in cadru atunci cand isi fac poze cu telefonul mobil.