Opinia Timisoarei

Pagerele ucigase, produse de Israel in Europa prin firme-fantoma. Mesajul primit de teroristii Hezbollah inainte de explozie

Pagerele a caror explozie concomitenta a ucis 12 membri Hezbollah si a ranit alte aproape 2.800 de persoane au fost produse in Europa de cel putin trei firme-fantoma deschise de spioni sub acoperire ai Israelului.

Ofiterii de informatii israelieni ar fi infiintat cel putin 3 firme-fantoma in Europa, inclusiv in Ungaria, prin intermediul carora au fabricat pagerele a caror explozie simultana din Liban a ucis marti 12 membri Hezbollah si a ranit aproape alte 2.800 de persoane, noteaza Sky News, citat de stirileprotv.ro.

Compania BAC Consulting din Ungaria ar fi ”una dintre cele cel putin trei firme-fantoma create pentru a masca identitatile ofiterilor de informatii israelieni care au creat pagerele”, arata sursa citata, care preia New York Times. Publicatia americana invoca, la randul sau, declaratiile a trei ofiteri de informatii israelieni implicati in operatiune.

BAC Consulting produce pagere atat pentru clienti obisnuiti, cat si pentru Hezbollah, dar lotul respectiv a fost produs separat, cu baterii impregnate cu explozibil PETN, au explicat ofiterii israelieni, conform sursei citate.

Serviciile israeliene ar fi trimis apoi catre pagerele vizate un mesaj in araba care parea ca vine de la sefii Hezbollah, moment in care dispozitivele au explodat, toate in acelasi timp.

Productia de pagere din Europa a crescut dupa ce teroristii Hezbollah au renuntat la comunicarile sale prin telefoanele mobile, cand liderul sau a avertizat membrii gruparii ca Israelul le foloseste pentru a aduna informatii despre grup.

Intre timp, Israelul a investit milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei necesare piratarii pagerelor care au ajuns la Hezbollah, au mai spus ofiterii de informatii.

Firma maghiara producatoare BAC Consulting a negat miercuri acuzatiile potrivit carora ar fi fabricat pagerele explozive, dupa ce taiwanezii de la Gold Apollo, detinatorii marcii, au spus ca intreaga responsabilitate pentru realizarea produselor apartine companiei din Budapesta.

Ungurii au precizat ca respectivele pagere nu s-au aflat niciodata pe teritoriul lor.

La scurt timp dupa explozia pagerelor, miercuri au explodat tot in Liban mai multe walkie-talkie, ducand la moartea a cel putin 20 de membri Hezbollah si ranirea a peste 450 de persoane.

Hezbollah este finantata de Iran si colaboreaza indeaproape cu teroristii de la Stat Islamic si Hamas, fiind responsabila pentru numeroase atacuri teroriste inca din anii 1980, inclusiv in America Latina, la Buenos Aires. In ultimul timp, a lansat mai multe atacuri cu rachete asupra Israelului.

 

Exit mobile version