TIMISOARA. Timisoara are in sfarsit un regulament pentru infrastructura retelelor de comunicatii electronice. Acesta prevede amenzi si obligatii pentru furnizorii de servicii care isi urca cablurile pe stalpi. Existau si pana acum obligatii, dar vechea hotarare de consiliu local nu prevedea… amenzi. Totodata, se instituie si tarife pentru firmele care au acces pe proprietatea publica sau privata a orasului, care pana acum nu existau. Firele de pe stalpi si din copaci trebuie ingropate in termen de 2 ani.
Consilierii locali au aprobat, vineri, noul regulament, adica „documentul de aplicare a Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice in Timisoara”.
Practic, „pe terenurile aflate in proprietatea orasului au fost stabilite conditiile in care se realizeaza montarea retelelor de comunicatii electronice prin canale de cabluri special amenajate sau prin galerii de cabluri, dimensionate, tinand cont de reteaua de distributie, cat si de interconectarea cu celelalte zone. Infrastructura ce se va realiza va avea in componenta camine si racorduri”, se arata in hotararea de consiliu local.
Primaria impune in sfarsit tarife
Potrivit hotararii de consiliu local, tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publica sau privata a Timisoarei sunt urmatoarele: pentru retelele amplasate aerian pe stalpi – 3 lei/m/an/cablu, iar pentru al doilea cablu detinut de acelasi operator se percepe un tarif de 5 lei/m/an; pentru canalizatii sau retele subterane detinute de persoane fizice sau juridice pe domeniul public – 0,106 lei/100cm³/an; pentru camine executate de persoane juridice pe domeniul public sau privat – 2,5 lei/mc/an; antene montate pe imobile – 50 lei/mp/an.
Un aspect important prevazut in noul regulament spune ca „in termen de 2 ani de la data aprobarii acestuia, furnizorii de retele de comunicatii electronice vor efectua lucrarile necesare si vor reinstala retelele aeriene desfasurate pe raza orasului in canalizatii subterane”. Exista si pana acum aceasta prevedere, insa nu a fost respectata, mai mult pentru ca nu erau prevazute sanctiuni pentru firme in vechea hotarare de consiliu local. Dupa 2 ani, cablurile aeriene vor trebui date jos pe cheltuiala furnizorilor de retele de comunicatii electronice.
Amenzile sunt intre 1.000 si 2.500 de lei, in functie de regulile impuse in regulament.
Practic, consilierii locali au INTERZIS amplasarea de retele noi de cabluri pe suporturi aeriene, urmand ca orice lucrare care se face noua in oras sa aiba cablurile ingropate.
„Nu punem in prim plan incasarile pe care le vom face, ci punem in prim plan ducerea cablurilor in subteran. Avem deschiderea sa acordam si inlesniri pentru cei care se misca mai bine in acest sens. Noi nu vom ezita, daca va trebui sa actionam si prin taiere”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Iata care sunt cele mai importante conditii ce trebuie respectate de furnizorii de servicii:
1. In cazul cladirilor, montarea echipamentelor tehnice se executa in varianta de montare subterana, ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor si fara afectarea circulatiei publice.
2. Se interzice amplasarea retelelor de comunicatii pe elementele de fatada dinspre strada a imobilelor ori pe alte elemente/ structuri de aceasta natura.
3. Pe traseele retelelor de comunicatii amplasate subteran se prevad obligatoriu sisteme de identificare nedistructive, respectiv markeri, pentru reperarea operativa a pozitiei retelelor, in scopul executarii lucrarilor de interventie la acestea.
4. Lucrarile de constructii pentru realizarea de retele de comunicatii se executa, anterior sau concomitent cu lucrarile de realizare/extindere/modernizare/reabilitare a retelei stradale, in conformitate cu programele anuale/multianuale ale autoritatilor administratiei publice, aprobate in conditiile legii.
5. Autorizarea construirii de noi elemente de infrastructura subterana va fi permisa DOAR DUPA 2 ani de la realizarea lucrarilor de extindere/modernizare/reabilitare a retelei stradale, deoarece exista o perioada de garantie a lucrarii. Orice modificare a lucrarii se va face cu acordul expres al municipiului Timisoara in cadrul unui Consortiu, Comisie tehnica in care sa fie avizate toate retelele si extinderile de retele.
6. In vederea protectiei mediului (protectia solului), pentru evitarea aglomerarii terenului cu elemente de infrastructura subterana, in zona in care se realizeaza amplasarea de retele de comunicatii electronice subterane, furnizorii de retele publice de comunicatii trebuie sa opteze pentru realizarea coordonata a lucrarilor de acces pe proprietatea publica a municipiului. In acest sens, se vor stabili numarul de furnizori de retele de comunicatii si retele electronice de pe o strada si distantele minime de amplasare fata de retelele existente.
7. In cazul in care pentru aceeasi zona se solicita accesul de catre mai multi furnizori de retele de comunicatii electronice, acestia se pot asocia pentru realizarea in comun a unei canalizatii subterane. Caracteristicile tehnice ale acestei canalizatii vor fi stabilite de catre departamentul de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al primarului.
8. In cazul retelelor publice de comunicatii electronice amplasate pe stalpi este interzisa extinderea acestora.
9. Fiecare furnizor de retele de comunicatii va avea dreptul de a detine pe un stalp maximum doua cabluri.
10. In scopul identificarii proprietarului retelelor si al evitarii amplasarii ilegale a retelelor de comunicatii electronice, fiecare dintre tronsoanele de retea existente intre stalpii de iluminat public va fi marcat prin aplicarea unui marker diferentiat ca si culoare in functie de operator. Acesta se va aplica la o distanta de aproximativ 1 metru liniar de stalpul care sustine reteaua, de o parte si de alta a acestuia. Stabilirea culorilor pentru fiecare operator se va face aleatoriu de reprezentantii primariei.
Daca furnizorii de servicii isi achita amenzile in 48 de ore de la data incheierii procesului verbal, platesc doar jumatate din cuantumul amenzii, aceasta urmand sa fie achitata la casieriile Directiei Fiscale din cadrul primariei.
Noul regulament a fost elaborat de reprezentanti ai mai multor directii din primarie.