TIMISOARA. Odata cu schimbarea administratiei judetului, iata ca se schimba si fata Palatului Administrativ din Timisoara, care gazduieste Consiliul Judetean si Prefectura Timis, a anuntat liderul CJT Titu Bojin.
Presedintele Consiliului Judetean Timis spune ca actuala fatada a Palatului Administrativ trebuie reabilitata.
„Speram sa facem in acest an si fatada Palatului Administrativ. Cred ca sunteti de acord cu mine ca aceasta arata urat si ca necesita reparatii„, a declarat Titu Bojin.
Cladirea actualului Palat Administrativ a fost resedinta rezidentului regal raspunzator de administrarea tinutului Timis (judetele Timis-Torontal, Arad, Caras-Severin si Hunedoara), creat in anul 1938, apoi sediul prefecturii Timis-Torontal.
Imobilul a fost destinat prin proiect si apoi ridicat pentru a functiona ca scoala de menaj, in perioada anilor ’30, fiind finantata de la bugetul de stat. Din pricina crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influente puternice asupra economiei Romaniei, dar si asupra partii de vest a tarii, cladirea nu a putut fi terminata. A fost ridicata la rosu si acoperita. A stat nefinisata pana in anul 1938.
Odata cu infiintarea tinutului administrativ Timis si a numirii rezidentului regal in fruntea acestui tinut, se punea problema gasirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la solutia schimbarii destinatiei acestei cladiri, din scoala in palat administrativ. Fiind insa o cladire cu destinatie scoala, au fost necesare mai multe modificari in toata structura cladirii.
Lucrarile de reamenajare la cladire au inceput in anul 1938 si s-au incheiat la inceputul anilor ‘40. Asa cum ni se infatiseaza astazi, cladirea Palatului Administrativ este o constructie monumentala in stil modern.
Pentru a face fata activitatilor administratiei publice judetene, cat si in perspectiva pentru Regiunea de Vest, s-a hotarat extinderea actualei cladiri pe latura nordica a constructiei existente. Noua cladire are o arie desfasurata de 3167 mp, pe patru tronsoane de diferite niveluri, fiind inaugurata in anul 2010.