UPDATE luni: Centrala nucleara de la Fukushima a devenit o bomba cu ceas. In aceasta dimineata, o noua explozie s-a produs, de data aceasta la reactorul 3. Potrivit unei televiziuni locale, 11 oameni au fost raniti. Explozia s-a produs la scurt timp dupa un nou cutremur de 6,2 pe Richter.
Si la reactorul 2 sunt probleme. Sistemul de racire s-a oprit si nivelul apei este in scadere la reactorul 2 al centralei nucleare.
Nivelul radiatiilor a crescut brusc, astfel ca 600 de persoane care se mai afla in raza de 20 de km in jurul centralei au primit ordin sa ramana in case. Intre timp, pe o plaja, autoritatile au descoperit 2.000 de cadavre.
Ultima explozie s-a produs la ora 11.00 ora locala – 04.00 ora Romaniei. Suflul exploziei a distrus un perete al cladirii, insa e putin probabil ca materialele radioactive sa fi fost eliminate in aer in cantitati mari.
Desi nivelul radiatiilor a crescut brusc, autoritatile au dat din nou asigurari ca nu exista motive de panica, iar riscul unei catastrofe este foarte redus.
Totusi, dupa prima explozie, specialistii vorbeau despre o eventuala catastrofa nucleara, existând chiar posibilitatea ca „miezul” celui de-al treilea reactor sa se topeasca.
________________________________________________________________________________________________
JAPONIA. Probleme continua la centrala nucleara de la Fukushima. Dupa explozia de sambata, un alt recator are probleme cu sistemul de racire. Un oficial japonez susaine ca miezul reactorului 3 a inceput sa se topeasca. Mai multe persoane au fost expuse la radiatii. Intre timp, bilantul neoficial al mortilor a ajuns la 2000.
Sistemul de racire de urgenta nu mai functioneaza la reactorul nr. 3 de la centrala Fukushima Daiichi, ceea ce face necesare masuri de urgenta de furnizare de apa la reactor, a precizat un responsabil al agentiei in cadrul unei conferinte de presa.
Oficialul citat a mai mentionat ca este posibil ca minimum 9 persoane sa fi fost expuse la radiatii, dar si ca aceasta cifra sa creasca la 70-160 de persoane. O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectata, sambata, la centrala nucleara Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agentia pentru securitate nucleara si industriala a apreciat ca intr-unul dintre reactoare s-ar putea declansa un proces de fisiune nucleara.
Explozia produsa sambata la centrala nucleara japoneza Fukushima 1 nu a avut loc la reactorul 1, iar invelisul acestuia nu a fost avariat, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, citat de agentia Kyodo in pagina electronica.
El a precizat ca deflagratia a provocat prabusirea acoperisului si zidurilor cladirii care adaposteste reactorul, insa invelisul acestuia nu a fost afectat.
Explozia a avut loc in momentul in care vaporii eliberati din invelis au intrat in contact cu oxigenul din atmosfera, a spus Edano.
El a adaugat ca operatorul Tokyo Electric Power a inceput racirea reactorului cu apa de mare si injecteaza acid boric pentru a preveni o situatie critica, insa procesul de injectare a apei va dura mai multe ore.
Incidentul nuclear, evaluat la gradul 4 pe o scara cu sapte gradatii
Incidentul nuclear produs sambata in Japonia este evaluat la gradul 4 pe o scara cu sapte gradatii, a anuntat Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala.
Gravitatea unui eveniment produs intr-o uzina nucleara este evaluata cu valori cuprinse intre 0, care indica absenta oricarei anomalii, si 7, care indica un accident major.
Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu genereaza riscuri importante in afara centralei, conform documentelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
Termenul „anomalie” este utilizat pentru evenimentele evaluate la nivelul 1, iar termenul „incident” este specific evenimentelor incadrate la nivelele 2 si 3.
Un reprezentant al agentiei nipone a precizat ca un eveniment de nivelul 4 este cel mai grav inregistrat pana in prezent in Japonia.
Peste 1800 de morti, mii de disparuti
Peste 1.800 de persoane au murit sau sunt date disparute dupa puternicul cutremur urmat de tsunami vineri in nord-estul Japoniei, potrivit unui nou bilant provizoriu stabilit sambata pe baza cifrelor furnizate de politie si a unei estimari a AFP. Politia nationala a comunicat sambata ca sunt 685 de morti si 643 de persoane date disparute.
Aceste cifre nu includ cele 200 – 300 de corpuri neinsufletite gasite pe o plaja din Sendai (nord-est), care ar fi fost luate de un val de peste 10 metri, nici cele 300 – 400 de cadavre descoperite de armata in portul Rikuzentakata (nord-est), tot victime ale valurilor tsunami.
200.000 de oameni, evacuati la Fukushima
Dupa ce medicii au anuntat ca trei persoane au fost iradiate, autoritatile au inceput sa verifice fiecare persoana care s-a aflat in apropierea centralei nucleare in momentul exploziei.