Administrarea pe perioade lungi a unor doze de paracetamol un pic mai mari e decat cele recomandate este mai periculoasa decat o supradoza cu acest medicament, avertizeaza oamenii de stiinta.
Prea mult paracetamol administrat de-a lungul timpului poate cauza o supradoza periculoasa, greu de depistat, care aduce o persoana in pericol de moarte. Pacientii pot veni apoi la spital simtindu-se rau, fara sa stie ca de fapt au luat prea mult paracetamol. Aceasta situatie clinica trebuie identificata si tratata rapid pentru ca acesti pacienti sunt intr-un pericol mai mare decat cei care iau o singura doza de paracetamol. Descoperirea a fost anuntata intr-un studiu publicat in British Journal of Clinical Pharmacology.
Aceste supradoze „esalonate” pot aparea atunci cand cineva se simte rau si ia ceva mai mult paracetamol decat ar trebui, scrie green-report.ro, citand medicalexpress.com.
„Nu este vorba despre administrarea unei doze masive intr-un anumit moment, asa cum iau cei care incearca sa se sinucida, insa de-a lungul vremii pagubele se aduna, iar efectele pot fi fatale”, a declarat Dr Kenneth Simpson, cel care a publicat descoperirea in studiul amintit mai sus.
Problema este ca doctorii evalueaza gradul de pericol in care se afla un pacient care a luat o supradoza, prin analiza unei mostre de sange, afland astfel cat de mult paracetamol are in sange. In cazul unei singure supradoze proba de sange ofera informatii valoroase, insa persoanele cu supradoze „esalonate” pot avea un nivel scazut de paracetamol in sange chiar daca ficatul lor este pe cale sa cedeze si se afla la un pas de moarte.