Robu e convins ca firma care a contestat de 4 ori licitatia si nici nu si-a depus oferta are interese „ascunse” si este doar de fatada. Asa ca vrea sa o dea in judecata pentru… hartuire si boicot.
Potrivit primarului Timisoarei, o firma din Piatra Neamt a depus pana acum 4 contestatii la licitatia pentru incineratorul de deseuri. A cerut prelungirea termenului de depunere a ofertelor de 4 ori, primele 2 fiind acceptate de Primaria Timisoara. La a 3-a contestatie, firma din Moldova a obtinut prelungirea din partea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, iar acum a solicitat o a patra prelungire.
„Astazi (n.r. joi) a fost termenul de depunere a ofertelor si de deschidere a ofertelor pentru realizarea incineratorului de deseuri care produce energie electrica si termica in regim de cogenerare. Este una din cele mai importante investitii, in valoare de 60 de milioane de euro fara TVA, cu TVA e de aproape 75 de milioane de euro. Ceea ce se intampla este intr-o neregula. Sesisez public Serviciul Roman de Informatii sa investigheze ce se ascunde in spatele acestor contestatii repetate care ne impiedica sa realizam acest incinerator deosebit de important pentru Timisoara. Caietul de sarcini a fost postat pe SEAP in 2012, de atunci s-au scurs 195 de zile, termenul prevazut de lege pentru depunerea ofertelor este de 52 de zile. Iata ca unora nu le-au fost de ajuns 52 de zile si nici macar 195 de zile, cate s-au scurs, si cer in continuare prelungirea termenului”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.
Mai mult, primarul Timisoarei spune ca Guvernul Romaniei ar putea „deconta”, din fonduri europene, 25% din investitie, iar firma care ar urma sa-l construiasca ar plati o dobanda mult mai mare la banca (n.r. in conditiile in care ar lua credit din banca), din cauza acestor contestatii.
„Din pacate, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a aprobat o prelungire a termenului cu inca 2 saptamani. Toate aceste prelungiri aduc proiectului pagube uriase, pentru ca rata dobanzilor este in crestere si, de asemenea, pentru Timisoara este pagubos sa intarzie momentul in care ea isi poate valorifica deseurile. Dupa informatiile noastre, n-ar fi vorba despre o firma care sa aiba o situatie tehnico-economica care sa o faca apta sa realizeze singura un astfel de incinerator. Probabil ca aceasta firma doreste sa se asocieze cu altii care stau in umbra, in supozitiile noastre. Au fost 2 oferte depuse, deci licitatia s-ar fi putut desfasura in conditii normale. Au depus oferte o firma romaneasca si una germana, cea care contesta nici n-a depus oferta, ci doar contestatie. Spune ca nu i-a fost clar caietul de sarcini si nu a putut sa-si depuna oferta”, a completat Robu.
Dar ce ar putea face SRI in aceasta privinta, in conditiile in care primarul nu poate depune plangeri la Serviciul Roman de Informatii, iar prefectul si presedintele consiliului judetean sunt singurii care primesc informari de la SRI pe plan local? Ei bine, sa se autosesizeze, precizeaza ulterior primarul.
Mai mult, vrea sa dea in judecata firma contestatoare, pentru „hartuire si pentru boicot”.
„SRI sa analizeze putin, sa vada daca nu sunt niste interese oculte ale unora de a ne face sa renuntam la proiect. Prea multe lucruri necurate s-au intamplat in Romania. Sa fie clar, cata vreme eu voi fi primar, toate licitatiile vor fi clare. Eu am mai vorbit despre comploturi, iata ca am simtit bine. Eu doresc inclusiv sa actionam in instanta aceasta firma pentru hartuire si pentru boicot. In primul rand ii vom face o notificare in care ii vom explica faptul in care noua ni se pare ca ceea ce face este incorect. Nu am depus nicio sesizare la SRI, am facut public aceasta sesizare, pentru ca SRI evident ca urmareste declaratiile persoanelor publice aparute in mass-media”, a completat primarul Nicolae Robu.
Edilul Timisoarei se teme ca cele 2 firme care si-au depus ofertele se vor retrage din licitatie si ca va ramane fara constructor.