TIMISOARA. Ne vom simti ca in strainatate atunci cand ne vom plimba prin Parcul Justitiei, de indata ce acesta va fi renovat. Reprezentantii primariei dau, in sfarsit, unda verde lucrarilor de reabilitare a acestuia, cu fonduri de la Uniunea Europeana. Asteapta doar semnarea contractului de finantare.
Parcul va fi reabilitat complet. Conform unui proiect mai vechi, intocmit inca din vremea administratiei Ciuhandu, va semana cu o peluza englezeasca, fara gard si cu o multime de flori si copaci.
„Pe fonduri europene exista o reabilitare completa a Parcului Justitiei, asta insemnand plantari, pastrarea vegetatiei existente, pentru ca sunt pomi extraordinari in acel parc, refacerea aleilor, demolarea gardului care imprejmuieste in prezent parcul si aducerea la un aspect nou. Am depus ultimele clarificari la Agentia de Dezvoltare Regionala si speram ca, in cel mai scurt timp, sa poata fi semnat contractul de finantare. Este sigur ca vom primi acesti bani, suma este de aproximativ 500.000 de euro”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Flori, peluze si alei noi. Ce se intampla cu copacii?
Proiectul de reabilitare a Parcului Justitiei presupune „insule multicolore de flori bulboase„, care vor face spectacol, mai ales primavara, sustin reprezentantii Primariei Timisoara.
„In zona sudica a parcului s-au propus pentru plantare mai multe specii de arbori, care decoreaza atat prin port, cat si culoare. Printre arborii propusi, coniferele ocupa un loc important, datorita efectului decorativ pe care il au tot timpul anului: Abies lasiocarpa Compacta, Cedrus deodara Pendula, Chamaecyparis obtusa nana gracilis, Picea abies fastigiata, Picea pungens glauca globosa, Pinus mugho mughus, Taxus baccata fastigiata aureomarginata, Juniperus horisontalis Wiltonii. Ca si foioase decorative s-au propus varietati de artar, dracila, liliac de vara, hortensii, magnolia etc”, se arata in proiectul municipalitatii.
Gazonul va fi refacut in totalitate, pentru „crearea unor peluze impecabile”, care vor fi libere pe mari portiuni, creand impresia unui parc aerisit si ordonat, iar copacii existenti in parc vor fi toaletati.
Parcul Justitiei va arata cel mai frumos atunci cand florile plantate vor inflori sub soarele de primavara. Vor fi puse lalele, narcise, ghiocei, branduse sau spanzi, plantarile urmand sa fie facute sub copacii existenti deja in parc.
Cat despre infrastructura, reprezentantii primariei sustin ca aleile vor fi refacute complet, din pavele de beton, urmand ca in centrul parcului sa fie imbinate circular. Aleile existente vor fi inlocuite, dar se va respecta traseul lor pentru protejarea vegetatiei.
Parcul nu va fi imprejmuit, ceea ce ii va crea aspectul unei peluze englezesti, insa in vecinatatea parcarii existente, aproape de Bega, va fi amenajat un zid ornamental de mascare, cu panouri din lemn acoperite de plante cataratoare. Locul de joaca existent in parc va fi dezafectat, va fi pus mobilier urban nou, iar iluminarea se va face prin stalpi fotovoltaici inalti de 4 metri. Lucrarile vor dura o perioada buna, mai ales ca va trebui reabilitata si reteaua de apa potabila ce trece prin Parcul Justitiei, sustin reprezentantii primariei.
Parcul Justitiei a fost cunoscut si ca Parcul Consiliului Popular si are o suprafata de peste 26.000 de metri patrati. In mijlocul acestuia se afla un monument ridicat in memoria deportatilor in Baragan. Poarta acest nume pentru ca in interiorul acestuia ar fi trebuit construit Palatul Justitiei.