Opinia Timisoarei

Parcarea cu 4 etaje planuita in centru la Timisoara, tinuta in loc de administratia Fritz. Vicepresedintele CJT Alexandru Proteasa: Le-am cerut un teren si inca nu vor sa ni-l dea. Facem o parcare mai mica

TIMISOARA. De ani buni se vorbeste de posibilitatea ridicarii unei parcari supraetajate in plin centrul Timisoarei pe locul actualei parcari a Consiliului Judetean de pe strada Sf. Ioan, intre Hotel Timisoara si Iprotim.

CITESTE SI: Timisoara si judetul risca sa piarda bani, ar putea scadea numarul de consilieri locali si judeteni si cel al politistilor locali. Stam prost la recenzare

Primaria Timisoara are chiar langa parcela Consiliului Judetean o bucatica de teren de 500 de metri patrati pe care CJT i-a solicitat-o pentru a realiza o parcare mai mare, oferind la schimb alte proprietati de interes pentru municipalitate, insa de luni de zile administratia Fritz taraganeaza lucrurile. Aceasta desi acea suprafata nu ii este de niciun folos, intrucat este o fasie de curte.

 

Reprezentantii Consiliului Judetean sunt insa decisi sa mearga mai departe si fara sprijinul primariei.

Sunt peste 6000 de locuri de parcare necesare la nivelul centrului. Aceasta parcare va ajuta foarte mult la descongestionarea traficului. Va ajuta la fluidizarea transportului in comun, masinile de transport isi vor putea creste viteza de circulatie. Sunt considerente si de mediu pentru care e benefica aceasta parcare.
Avem 2 proiecte.
Unul priveste aprobarea studiului de fundamentare. E vorba de un contract de achizite publica, servicii consultanta pe care l-am semnat in noiembrie 2021. Prima parte e studiul de fundamentare ce urmeaza sa fie aprobat. Dupa, putem sa dam drumul la documentatie.
In acest studiu s-au luat in calcul 2 scenarii:
1 – ne folosim doar de suporafata pe care noi o avem in proprietate si facem 396 de locuri de parcare
2 – e luat in calcul si terenul ce apartine Primariei. Acel teren e o fundatura, un teren fara acces public, in spatele terenului e acea parcare privata de la Iprotim. Nu e un drum public prin care sa se poata avea acces la acest teren, si facem 436 de locuri de parcare.
Inaltimea e cu parter, 4 etaje si etaj retras. De la parter si pana la etajul 4 parcari, si la etajul retras alte functiuni. Propunem si locuri de parcare pentru biciclete, persoane cu handicap, sursa de incarcare electrica.
In scenariul 1 ne costa 14,7 milioanme euro plus TVA
In scenariul 2 ne costa 16,1 milioane euro plus TVA
Al doilea proiect de hotarare este cel de solicitare de transfer al celor 538 mp ai Primariei„, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa.

Vicele CJT a prezentat si istoria demersurilor facute pe langa Primaria Timisoara pentru obtinerea acelei bucati de teren.

La inceputul mandatului Alin Nica si-a propus sa aiba intalniri cu Dominic Fritz. In urma intalnirilor de la inceputul lui 2021, dansii au propus sa se creeze 2 comisii, una la CJ si una la nivelul CL. Noi ne-am miscat foarte repede si am initiat Hotararea de creare a comisiei, Primariei i-a luat 6 luni de zile pentru a face o comisie care sa se intalneasca cu noi.

Prima intalnire a fost in 13 octombrie 2021. La acea intalnire doar noi am primit situatii patrimoniale. La prima nu s-a stabilit nimic.
In 21 octombrie s-au luat primele decizii cu schimburile de la Bastion. Am vazut o opozitie a consilierilor USR legat de acest schimb. Nu doreau sa dezbatem acest subiect. Nu aveau nicio propunere ce sa faca cu acel teren.
La 1 noiembrie am rezolvat situatia de la Cioca. La 1 noiembrie am solicitat acest transfer, nu au fost de acord. Au spus ca au nevoie de timp pentru a veni cu alte elemente patrimoniale. Am convocat o noua sedinta la 8 noiembrie, comisia nu s-a mai prezentat.
In decembrie am trimis o adresa, nu au raspuns, in februarie am trimis alta adresa si nu s-a raspuns. In 14 aprilie noi am stabilit o sedinta la Consiliul Judetean, am trimis si o ordine de zi la primarie, iar la sedinta din 14 aprilie absolut toti consilierii USR au boicotat sedinta si nu a fost cvorum.
De aceea, avem acest proiect depus si speram ca primarul dominic Fritz sa dea curs acestei initiative… In acele sedinte din octombrie si noiembrie s-a vazut foarte clar ca nu doresc sa ne dea acest imobil (teren, n.r.). Au refuzat inclusiv varianta de a-l prelua in domeniul privat. Neavand argumente, nu au mai venit la intalniri. La sedintele din noiembrie au spus ca au nevoie de timp pentru a analiza anumite situatii patrimoniale ale CJT la care Primaria ar putea avea interes. In aprilie, am pregatit o sedinta, aveam 5 spete patrimoniale, consilierii USR nu au venit…
Dupa ce vom adopta acest proiect in plen, si nu am dubii ca nu se va adopta, dupa, am sa rog sa se initieze un proiect de Hotarare de Consiliu Local prin care sa transfere terenul… Daca nu, il avem pe viceprimarul nostru sa propuna un proiect si vom vedea daca vor boicota aceasta investitie„, a spus Alexandru Proteasa.

Urmatorul pas pentru parcarea din centru il reprezinta contractarea serviciilor de consultanta, intocmirea documentatiei si raspunsurile la clarificari, estimate la 135.000 de lei plus TVA.

Sunt 9 luni de zile pentru PUZ, 6 luni pentru autorizatii, 8 luni procedura de achizitie si 12 pentru constructie. In total, parcarea ar trebui sa fie gata in 34 de luni cu totul. Exploatarea e pe 49 de ani. Nu concesionam imobilul.
Se merge pe legea 100 a concesionarii lucrarilor. Concesionarul e obligat sa plateasca 120.000 de euro pe an Consiliului Judetean. Vor pune ce tarif doresc, dar nu unul foarte mare pentru ca nu va fi rentabil. In principiu, calculul este facut la 5 lei pe ora.
Noi facem concesiunea lucrarilor, poate sa fie o societate sau asociere, ei vin cu finantarea, constructia tot. Daca noi ar fi trebuit sa facem PUZ, constructie si exploatare, probabil timpii s-ar tripla„, explica vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Alexandru Proteasa precizeaza ca CJT mai face o incercare, iar daca se va lovi in continuare de refuzul Primariei Timisoara de a pune la dispozitie terenul de 500 de metri patrati, Consiliul Judetean va merge mai departe cu proiectul doar pe proprietatea sa.

In scenariul in care primaria nu ne da acel teren, noi suntem decisi sa mergem mai departe. Dar nu e cea mai sanatoasa varianta. Cea mai sanatoasa e ca si aceasta bucatica de teren sa o dea. In momentul in care vom elibera PUZ-ul doar pe bucatica noastra, ne vor obliga prin lege sa lasam o bucata pentru un drum public. Ne vom alege cu o cladire un pic mai mica si cu un drum care nu o sa inteleaga nimeni de ce duce catre un teren pe care nu vor putea face nimic.
In momentul de fata avem un studiu de fundamentare pe care trebuie sa il aprobam in plen. Acest studiu a mers pe doua scenarii de implementare, unul in care construim parcarea doare pe cei 4845 mp pe care ii avem, si un altul in care vom folosi si cei 580 mp, o fundatura de teren pe care Primaria Timisoara o are. Scenariul cu terenul Primariei Timisoara este cel mai optimist si viabil, si din punct de vedere al locurilor de parcare, si din punct de vedere al solutiei urbanistice pe care se va merge pentru a construi parcarea. Noi solicitam acum printr-o hotarare de Consiliu Judetean, transferul acestui teren pentru Consiliul Judetean, pentru a construi parcarea, urmand apoi a demara licitatia pentru concesiunea lucrarilor. Toata procedura, noi estimam ca va dura undeva la 34 de luni pana la momentul in care putem sa avem constructia parcarii si folosirea ei„, a spus vicepresedintele CJT.

Exit mobile version