TIMISOARA. Parcarea centrului comercial Profi din Calea Sagului a ajuns in atentia inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Timis, dupa ce, in ultima vreme, zeci de persoane au reclamat faptul ca, venind la cumparaturi, s-au trezit cu masinile blocate si, ulterior, obligate sa achite o taxa de 388 de lei pentru a si le recupera.
Plangerile sunt indreptate atat impotriva conducerii magazinului, care tolereaza aceasta afacere, cat si impotriva asa-numitilor „ingeri galbeni”, respectiv angajatii firmei „Banat Tractari” Giarmata, care sunt acuzati ca, seara de seara, vaneaza clientii care, nestiind programul de functionare al unitatii, vin sa-si faca anumite cumparaturi dupa ora 22.
„In seara zilei de 21 iulie 2013, am intrat cu autoturismul personal in parcarea magazinului Profi. Mentionez ca eram client fidel al acestui magazin, iar unul dintre motivele pentru care mergeam aici era ora tarzie de inchidere, respectiv ora 24. Nu am cunoscut faptul ca, duminica, programul de functionare este pana la 22 si, in acea zi, la ora 22.15, am parcat autoturismul in parcare si m-am indreptat cu sotia spre intrarea magazinului. Intentia de a intra se poate verifica si pe camerele de supraveghere. Intrucat usile erau inchise, am traversat pentru maxim 10 minute la un magazin de vis-a-vis. La intoarcere, am constatat ca usile din fata ale autoturismului fusesera blocate, fiind informati de catre un domn de la Ingerii galbeni (sigla sub care functioneaza societatea respectiva) ca avem la dispozitie 15 minute pentru a plati o taxa exorbitanta de 388 de lei pentru deblocare, in caz contrar masina urmand a fi relocata, urmand sa achitam 900 de lei a doua zi”, povesteste Mihai-Dan Vladu, din Timisoara, in reclamatia depusa la OPC, dupa ce a fost nevoit sa achite acea taxa pentru a-si recupera masina.
„Este inadmisibil ca o societate comerciala infiintata pe teritoriul acestei tari sa aplice astfel de tratamente inumane in colaborare cu reteaua Profi. Modalitatea in care functioneaza acest parteneriat intre firma de blocari auto si magazinul Profi este una foarte josnica si inumana. Posibilii clienti ai acestui magazin sunt atrasi practic in capcana. Dupa cum reiese din textul de pe panoul de la intrare, chiar si simpla oprire in interiorul parcarii este taxata cu 388 de lei. Clientii care nu stiu orarul magazinului sunt condamnati la sechestrarea autoturismului si la taxarea abuziva”, mai spune Mihai-Dan Vladu, cu observatia ca, in urma discutiilor in contradictoriu din acea seara, firma care pazeste parcarea a efectuat o modificare pe panoul cu denumirea serviciilor si tarifele.
In conflict cu tandemul Profi – Ingerii galbeni se afla si Dan Spineanu, din Timisoara, care in data de 13 aprilie 2013 a foat nevoit sa achite 388 pentru a-si recupera masina din parcarea „capcana” din Calea Sagului.
„Nefiind bariere ca si la celelalte parcari de centre comerciale din oras, am intrat cu masina si am lasat-o acolo vreo jumatate de ora. La intoarcere, in jurul masinii erau cativa indivizi, care mi-au cerut 388 de lei ca sa pot pleca. Initial, am crezut ca e o gluma si am incercat sa intru in masina si sa plec. Imediat au devenit extrem de agresivi, tipand ca am intrat pe o proprietate privata si ca trebuie sa platesc. Pana la urma nu am avut incotro, era tarziu, am dat banii, dar am cerut o factura. Mi-au completat-o pe capota si asa am aflat si eu ca la fata locului se deplasase o autospeciala, desi nici urma de asa ceva!”, ne-a declarat Dan Spineanu, care s-a adresat instantelor de judecata.
Mai recent, un timisorean care a intrat in parcare pentru a-si cumpara un hamburgher de la toneta din incinta a fost la un pas de a fi agresat de asa-zisii ingeri.
„Tanarul si-a cumparat un hamburgher, cateva minute, si a revenit la masina ca sa plece. A fost oprit de doi indivizi solizi, care i-au spus ca are de platit 388 de lei pentru ca a intrat in parcare. Fara sa-i bage prea tare in seama, baiatul a deschis portiera si a incercat sa se aseze la volan. In secunda urmatoare, a fost efectiv smuls din masina, scos afara, cu strigate ca trebuie sa plateasca taxa. Vazand ca nu e de gluma, tanarul a platit si a plecat, fara sa mai astepte vreun bon. Am intervenit si le-am spus ca, in opinia mea, este vorba despre un exces de zel, intrucat toneta cu program non-stop este pe teritoriul lui Profi, deci ar fi normal sa nu existe problema cu parcarea pentru cei ce-si cumpara de mancare. Mi-au replicat ca, noaptea, parcarea le apartine si ca cei ce intra pe o proprietate privata trebuie sa plateasca”, ne-a povestit Ioan Negrei, sofer de taxi care a asistat la toata scena.
„Pentru asta (detalii despre colaborarea cu Ingerii galbeni n.n.) trebuie sa luati legatura cu persoana care a semnat contractul, de la sediul central. Eu nu am ce informatii sa va dau, ca nu eu am semnat! Nu stiu numele celui ce a semnat, trebuie sa intrebati se sediul de pe Sever Bocu”, ne-a recomandat un reprezentant al magazinului Profi din Calea Sagului.
De cealalta parte, nici reprezentantii Ingerilor galbeni nu par dispusi sa vorbeasca despre acest contract.\
„Cu tot respectul, am peste 52 de ore de nesomn! E chinul de pe lume sa va raspund acuma la intrebarea asta! Va rog sa reveniti cu un telefon mai tarziu…”, a fost subterfugiul dispecerului de serviciu care coordoneaza activitatea Ingerilor galbeni, dupa ce persoana care a raspuns la telefonul inscriptionat pe panoul din parcare ne-a precizat ca nu ne poate da nici un fel de relatii la taxa gratuita incasata de la clientii dumicilor tarzii.
Ca o ironie a intregii povesti, redam un pasaj tarifar aflat pe site-ul Ingerilor galbeni: „Din considerente ce tin in primul rand de marketing si apoi de “…grija nemarginita fata de clientul aflat in situatii…”, am decis comasarea costului intregii deplasari a platformei cat si a incarcarii/ descarcarii efective a masinii (fara stationari, doar incarcare/ descarcare) intr-o singura taxa fixa, cuprinsa intre 28-88 RON pe raza Timisoarei/imprejurimi, incluse fiind 10-15 minute de manipulare + max. 18 km de la baza (loc parcare aferent respectivei zone) / retur, (valabil pentru grupa A, auto mici si medii<1,5 tone masa proprie/la ora comenzii)”…